Mısır'da 12 Kaya mezarı bulundu

Mısır'da 12 Kaya mezarı bulundu

Gebel el Silsila'da yapılan kazılarda Firavun III. Thutmose ve II. Amenhotep'in saltanat yıllarına ait 12 kaya mezarı bulundu.

Güney Mısır'ın Nil ırmağı kıyısında turizm merkezlerinden Aswan (Asvan / Asuan, Mısırca Swenet) kentinin  Gebel Al-Silsila bölgesinde yeni mezarlar bulundu.

Lund Universitesinde görevli İsveçli arkeologlar Dr. Maria Nilsson ve John Ward başkanlığında, Yukarı Mısır'daki Gebel el Silsila'da yapılan kazılarda Firavun III. Thutmose ve II. Amenhotep'in saltanat yıllarına ait 12 kaya mezarının bulunduğu açıklandı.

Dr. Maria Nilsson ve John Ward, kayalar kesilerek oluşturulmuş 12 antik mezar dışında  kayalara oyulmuş 3 girinti (kript), büyük olasılıkla sunak olarak kullanılmış iki niş, en az iki hayvan kalıntısı içeren bir mezar ve üç adet bireysel bebek gömüsünün de bulgular arasında yer aldığını belirterek, bulguların, eski maden ocağındaki tarih algısını değiştirmeye devam ettiğini ifade ettiler.

Archaeologynewsnetwork sitesinin Mısır Arkeoloji Bakanlığı'ndan (Egyptian Ministry of Antiquities) aldığı bilgilere dayandırdığı habere göre;  Aswan Eski Eserler Genel Müdürü Nasr Salama, bu sezon kazılarında bulunan mezarların tek tek, bir kısmının ise aynı oda içinde ve çeşitli yaş grubu ve cinsiyetteki iskeletlere bakarak muhtemelen ailece gömülmüş antik mısırlılara ait olduğunu savundu ve yeni gömü bulgularının, Silsila'daki aile hayatını açıkça gösterdiğini söyledi.



Arkeolog Dr. Maria Nilsson, kayaya oyulmuş 64 x 32 x 32 cm ölçülerindeki girintide, taşla örtülmüş sığ bir mezar bulduklarını, mezarın içinde dokuma beziyle sarılmış ve ahşap tabut içine yerleştirilmiş bir bebeği de içeren üç farklı mezar bloğu bulduklarını açıkladı. Üç çocuğun iskelelerinin yanında mezar hediyeleri, muslar (Bes figürü dahil), kolyeler, seramik kaplar, çakmak taşlaro ve renkli çakıl taşları bulundu.

Bulgular arasında; kumtaşı lahitleri, heykeller ve bazıları boyalı seramik tabutlar, kartonaj boyalı, tekstil ürünleri ve organik sargılar, seramik kaplar ve plakaların yanı sıra koyun ve keçi fosili ile birlikte Nil levreği ve bir timsah resmi, bir dizi Mücevherler, muska ve Kutsal Mısır Böceği olarak bilinen Scarab (bok böceği) sembolleri de yer alıyor.



Nekropolden çıkan insan kalıntıları, gömülenlerin büyük kısmının sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Aynı bölgede 2015 yılında İsveçli arkeologlar 43 mezar ortaya çıkamıştı.


Benzer Haberler & Reklamlar