Mezarda bulunan yunus balığı arkeologları şaşırttı

Mezarda bulunan yunus balığı arkeologları şaşırttı

Ortaçağda faaliyet gösteren bir kilisenin mezarlığında yapılan kazılarda bir mezarın içinden yunus balığı iskeleti çıktı. Arkeologlar bir yunus balığınn neden mezara gömüldüğüne dair veri bulamadı.

Arkeoloji kazılarında çoğu kere insan mezarlarında muhtelif hayvan kemikleri bulunması arkeologları şaşırtmaz. Ama bir insan mezarından insan yerine  hayvan kemiği çıkması elbette şaşırtıcıdır. İngiliz arkeologlar bir kilise mezarlığında bu şaşkınlığı yaşadılar..

Manş Denizi'nde bulunan Guernsey adasının batı kıyısında bulunan La Capelle kayalıklarındaki Chapelle dom Hue arkeolojik kazı alanında mezara gömülmüş yunus balığı iskeleti bulundu. Arkeologlar iskeletin büyük ihtimalle yunus balığına ya da çok az ihtimaşlle aynı kıylarda yaşadığı bilinen ona çok benzeyen küçük bir deniz sürüngenine ait olduğunu açıkladılar. Her iki tür deniz memelisi Orta Çağ döneminde Guernsey civarında sular altında yaşıyordu.

LiveScience dergisinin haberine göre; Kilise mezarlığında Ortaçağa tarihlenen mezarlardan birinin içine özenle gömülmüş uunus balığının orada ne aradığına dair veri bulunmazken, arkeologlar mezarın Ortaçağ mezarları katmanında olduğuna daha erken ya da geç gömülme ihtimali olmadığını belirtiyorlar.

Guernsey Arkeoloji Ekibi, Chapelle Dom Hue'daki üç haftalık kazısının son birkaç gününde gizemli mezarı buldular. Guernsey kayalık bir ada ve kazı alanı denize 15 metre mesafede. Gelgit zamanlarında alanın bazı bölümleri su altında kalabiliyor.

Araştırmacılar, adada bulunan ve kazı sırasında çıkarılan çanak çömlek parçalarına dayanarak, adadaki taş binanın, 14. yüzyılda Hristiyan keşişler tarafından kullanılan dini bir bina veya türbe olduğunu düşünüyorlar.

Oxford Üniversitesinde Guernsey Müzesi araştırma görevlisi ve Sanat Galerisi araştırmacısı arkeolog Philip de Jersey, "Mezarı ilk bulduğumuzda bir insana ait olduğunu düşünüyorduk ama mezar açıldığında içinden çıkan iskelet bizi şoke etti" dedi. 

BÜYÜK GİZEM: BİR YUNUS BALIĞI NEDEN İNSAN GİBİ GÖMÜLÜR?

 

De Jersey, Live Science'a verdiği demeçte, "Arkeolojik açıdan büyük bulmaca, gerçek bir gizem. Mezar bir insanın mezarı gibi kazılmış ve hazırlanmış. Tam olarak ortaçağ mezar geleneklerine uygun. Ama içinde insan yerine bir deniz canlısı bulmak biraz sürpriz oldu. Benzer bir arkeolojik bulgu yok. Duymadım, bilmiyorum. Bu sadece garip bir şey" dedi.

Yunus balığının ölünün yanında değil onun yerine gömüldüğüne dikkat çeken arkeolog De Jersey, "Mezarlık alanına açılan bir çukura rastgele gömülmüş bir eşek iskeleti de bulduk. Ama o doğal şekilde bir mezara değil bir çukur açılarak gömülmüştü. Ama bu yunus bir mezarın içinde ve özellikle gömülmüş. Buna şu anki verilerle bir izah getirmemiz mümkün değil" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar