Meksika'da devasa antik saray kalıntısı bulundu

Meksika'da devasa antik saray kalıntısı bulundu

Meksika'da ortaya çıkarılan dev antik saray saray kalıntısının devlet yöneticilerin hükümet merkezi olarak kullanıldığı anlaşıldı.

Meksika'nın Oaxaca Vadisi'ndeki El Palenque bölgesindeki kazılarda, radyokarbon numuneleri ve seramiklerle ypılan tarihlemede Geç Kuşatma Dönemi veya Geç Monte Alban I dönemine tarihlenen (M.Ö. 300-100) ait, yaklaşık 2.300 yıllık bir saray kompleksinin iyi korunmuş kalıntılarını bulundu.

1993 yılından bu yana Oaxaca Vadisi'ndeki El Palenque arkeolojik alanında; haritalama, yüzey araştırma ve arkeolojik kazı çalışmaları yapan arkeologlar, El Palenque meydanının kuzey tarafında, üzerine kurulduğu alan 2.790 metrekare olan devasa saray kompleksinin kalıntılarına ulaştılar. Veriler, saray kompleksinin tek bir yapı olarak tasarlandığını ve inşa edildiğini gösteriyor.

Amerika kıtasında bulunan en eski devlet yönetim merkezi özelliğine sahip saray kalıntılarının, arkaik devletlerim yönetim yöntemleri ve devlet yönetiminin gelişim şeklini belirmede ipuçları vereceği umuluyor.

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan bildiriler kitabında (Proceedings of the National Academy of Sciences),  Elsa M. Redmonda ve Charles S. Spencera imzasıyla yayınlanan araştıma sonuçlarına göresaray kalıntıları, erken devlet modellerinden birine dair önemli ipuçları içeriyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar