Luksor'da Firavun katibine ait mezar bulundu

Luksor'da Firavun katibine ait mezar bulundu

Mısır'da Ramesside devrinde firavun katipliği yaptığı tahmin edilen Khonsu'ya ait mezar keşfedildi.

Mısır’da, Nil Nehri’nin batı kıyısındaki El-Khokha bölgesinde yer alan Luksor kentindeki Theban nekropolünde daha önce bulunanlardan farklı dekorasyona sahip mezar keşfedildi.

Al-Khokha bölgesinde Japon arkeologlarca sürdürülen arkeolojik kazılarda ulaşılan mezarın bir firavun katibine ait olduğu tahmin ediliyor.  Kral Katibinin mezarında yapılan ilk incelemeler, mezar sahibinin Khonsu adında bir katip olduğunu işaret ediyor.

Doğu-batı yönünde T-şekilli plan üzerine inşa edilen mezarın kapısı doğuya bakıyor. Boyu 5.5 metre olan mezarın henüz enkaz altında olan ana girişinden diğer tarafa uzanan duvarı ise yaklaşık 4.6 metre civarında. Mezarın doğu duvarının kuzey kesiminde mezarın sahibini gösteren bir duvar resmi yer alıyor. Resmin yanında başka insan figürleri de yer alıyor. Mezarda aynı zamanda Güneş Tanrısı ile dört babuna ait figürler bulundu.

Mısır Antik Eserler Bakanı Mahmoud Afifi, Luksor'daki Theban nekropolünde keşfedilen mezarın, özenle dekore edildiğini ve büyük olasılıkla Ramesside devrine tarihlendiğini söylüyor. Ramesside devri Eski Mısır'da 19 ve 20. firavun hanedanına tarihleniyor.

Japon kazı ekibinin başkanı Jiro Kondo; 3. Amenhotep döneminde yüksek rütbeli görevde bulunan Userhat’ın mezarının doğusundaki alanı temizlerken bu mezarı keşfettiklerini açıkladı. 

Kondo,  aynı zamanda daha önce bilinmeyen Khonsu mezarının güney duvarına bağlanan bir delik faerk edildiğini de belirtti.

Ahram.org


Benzer Haberler & Reklamlar