Lucy'nin akrabalarına ait izler bulundu

Lucy'nin akrabalarına ait izler bulundu

İki ayak üzerinde yürüyen insansı türlerden Lucy'nin akrabalarının ayak izleri bulundu; izlerin bir çekirdek aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlar Tanzanya'da, 3.66 milyon yıllık Australopithecus afarensis türüne ait olduğu iddia edilen ayak izleri buldu.

İzlerin; Etiyopya'da 1994 yılında bulunan 4,4 milyon yıllık 'Ardi' lakaplı "Ardipithecus ramidus" cinsi iki ayak üzerinde yürüyen insansı mahluka ait bulgulardan sonra bilinen en eski 'insansı' tür iskeleti olan Lucy'nin akrabalarına ait olması muhtemel.

Ayak izleri; 24 Kasım 1974 yılında bulunan ve "Lucy" adı verilen Ardi'den sonra 3.4 yıllık en eski insansı iskeletinden 200 yüzyıl daha eskiye ait.

Tanzanya'da yeni keşfedilen ve 3.66 milyon yıllık oldukları tespit edilen Lucy'nin türüne ait insansı ayak izlerinin bir çekirdek aileye ait olduğu tahmin edliyor. Ancak bazı antropologlara göre izler, ortak bir "koca" paylaşan dişilerin bulunduğu gruba da ait olabilir.

İzler, birbiri ile aynı yönde, aynı zaman diliminde yürüyen 3 ayrı mahluka ait.  Birbirine yakın üç ayak izi daha önce keşfedilen bir başka ayak izine yakın yerde bulundu.

Yeni keşfedilen ayak izlerinden çoğu, "S1" olarak kodlamam büyük bireye ait. Bu izin grubun lideri olan erkeğe ait olduğu tahmin edliliyor. "S2"  olarak kodlanan diğer izler, S1 ile aynı zamanda yanyana, aynı hızda yürüyor görünüyor.

New Scientist'te yayınlanan buluntu raporlarının çekirdek aileye mi yoksa aynı eşi paylaşan iki kadına mı ait olduğu konusuda antropologlar kararsız. Ancak fikir birliğinde oldukları tek konu var: Bu izler Lucy'nin atalarına ait. Evrim Teorisini savunan bilimadamlarına göre Lucy türü olarak adlandırılan Australopithecus afarensis, evrim soyağacında modern insanın ataları arasında yer alıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar