Kütahya Darülkurra'sının restorasyon projesi hazır

Kütahya Darülkurra'sının restorasyon projesi hazır

1579 yılında Anadolu Beylerbeyi Cafer Paşa tarafından yaptırılan ve bugün bir evin bahçesinde yer alan Kütahya'daki Darülkurra, Studio Vertebra tarafından hazırlanan proseyle restore edilecek.

2016 yılında; Meydan ve Germiyan Caddeleri ile Osmanlı ve Balıklı Kara Caddeleri olmak üzere Kütahya kent merkezinde, özgün dokusunu korumuş iki alan belirleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı; belirlenen alanlarda yapıların restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasını kararlaştırmıştı.

2017 yılında seçilen 35 adet yapının projeleri hazırlandı, Kütahya Belediyesine teslim edildi ve Koruma Kurulu onayları alındı. 

Rölöve saha çalışmalarında üç boyutlu lazer tarama cihazı kullanılarak, ölçümler yapıldı.  Proje kapsamında anıt eser Darülkurra ile çok sayıda sivil mimari örneği çalışıldı.

Kütahya'nın Balıklı mahallesinde, Balıklı Camiisinden Karaa sokağına çıkarken, tam karşıdaki evin bahçesinde bulunan Darülkurra, 1579 yılında Anadolu Beylerbeyi Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştı.

***

***

***

 

Projede belirlenen alanlar içerisinde kalan tüm sokaklar için ise sokak sağlıklılaştırma projeleri hazırlandı ve  2017 yılında projelerin uygulama çalışmaları başlatıldı.

***

Projeleri; Baş Mimar Gencer Yalçın, Y. Mimar Dilşad Öktem Aslaner, Y. Mimar Bahar Yücel ve İç Mimar Efe Kağan Hızar’ın ortaklığındaki İstanbul merkezli tasarım ofisi Studio Vertebra hazırladı.

Geçtiğimiz yıllarda Kütahya’da yeni yapılar ve park projelerine imza atan Studio Vertebra, kent merkezinde özgün dokusunu koruyan caddelerin rölöve ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla bu caddeler üzerinde yer alan 35 adet yapının da rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırladı.

Proje uygulamaları bittiğinde projelerin başarılı olup olmadığı ortaya çıkacak.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar