Kurul Kalesinde Kibele 'mucizesi'

Kurul Kalesinde Kibele 'mucizesi'

Ordu'daki Kibele Heykeli'nin tüm olumsuz koşullara rağmen günümüze ulaştığını biliyor muydunuz? İşte, Kurul Kalesinde bulunan heykelden hareketle Kibele inancının Frig topraklarından, Karadeniz'e geliş öyküsü ve Arkeolog Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt'un Türk Arkeologlarına mesajı:

5 Eylül 2016 Doğu Karadeniz için arkelojik açıdan bir dönüm noktasıydı. 2010 yılının Ağustos ayında başlayan bölgenin ilk bilimsel arkeoloji kazısında, 6 yıl sonra bulunan Ana Tanrıça Heykeli büyük ilgi gördü. Heykelin yangının içinde kaldıktan sonra, bunca yıl Karadeniz'in nemli ortamında, balçık içinde tamamen deforme olup, erimeden çıkarılmış olması büyük şanstı. Arkeoloji.tv ekibi, Kibele'nin Frig Vadisi'nden Ordu'ya uzanan ilginç hikayeyi görüntüledi.


 

KENDİNİ BALÇIK'TAN YENİDEN DOĞURMUŞ GİBİ...

Yaklaşık 2.100 yıllık olduğu tahmin edilen tahtta otururken tasvir edilmiş yekpare mermerden yontulmuş Ana Tanrıça Kibele heykeli 1 metre 10 santim yüksekliğinde ve yaklaşık 200 kilo ağırlığındaydı. Heykelin bölgeye Afyonkarahisar'dan getirldiği tahmin ediliyor.  Kaledeki yıkıcı yangının izlerini üzerinde taşıyan, hasarlı heykelin, bölgenin nemli dokusu içinde bu denli sağlam kalması gerçekte şaşırtıcı. Kurul Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, heykelin bulduklarında hala balçığın içinde olduğunu belirterek, Kibele'nin bu şartlar altında kendini günümüze taşıyarak büyük başarıya imza attığını söylüyor.  Yani mermerin bunca yıl o şartlarda hala erimeden durması, ana tanrıçaya inanlar için "Kibele Mucizesi" olarak yorumlanabilecek kadar olağandışı. Kendini dağlardan doğurduğuna inanaılan Ana Tanrıça Kibele'nin heykeli, kendini bu kez adeta balçıktan yeniden doğurmayı başarmıştı. 

MİTHRADATES'İN ROMA'YA KARŞI DİRENİŞİ

Bölgede bulunan ilk Kibele heykeli olması önemliydi kuşkusuz. Ana Tanrıça Kibele'nin, ünlü Pontus Kralı VI. Mitridates'in kalesininin koruyucusu olarak bulunması da bir o kadar önemli ve şaşırtıcı olguydu. VI. Mitridates'in Roma İmparatorluğu'nu Anadolu'ya sokmamak için verdiği mücadelede ittifak kurduğu Helen ve Trak kökenli Anadolu halklarının inançlarına da sahip çıktığını ispatlıyordu bu heykel.   

PROF. DR. S. YÜCEL ŞENYURT'UN KARİYERİNİ TAÇLANDIRAN KEŞİF



18 yaşında başladığı Arkeologluk mesleğini 50'li yaşlarında bu önemli keşifle taçlandırmanın gurur ve sevincini yaşayan Kurul Kalesi Kazı Başkanı Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt,  VI. Mitridates'in sarp dağlara inşa ettirdiği 75 savunma kalesinden birinin de Kurul olduğuna dikkat çekerek Ana Tanrıça inancının geçmişini, Kibele'nin nasıl surları ve kentleri koruyan tanrıçaya dönüştüğünü ve Pontus krallarının Roma ile mücadelesini anlatttı.  

Ordu'nun Altınordu ilçesinde MÖ 120 - MÖ 63 yıllarında hüküm süren Pontus Kralı 6. Mithridates dönemine ait eserler, Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkarıldı ve Ordu Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

PROF. DR. ŞENYURT'UN TÜRK ARKEOLOGLARINA MESAJI

Arkeoloji.tv'nin Ordu'daki Kurul Kalesinde bulunan heykelden hareketle Kibele inancının Frig topraklarından, Karadeniz'e geliş öyküsünü özetliyor ve  Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt'un Türk Arkeologlarına mesajını içeriyor. Prof. Dr. Şenyurt, Türk Arkeologlarının çabalarının karşılığını mutlaka alacaklarını söylüyor.

Arkeoloji.tv


Benzer Haberler & Reklamlar