Kültür ve Turizm Bakanlığından anıt mezar açıklaması

Bakanlık, Perge Antik Kenti'nde gerçekleştirilen çalışmalarda anıt mezarlara zarar verildiğine ilişkin haberleri yalanlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Perge Antik Kenti'ndeki anıt mezarlara zarar verildiğine ilişkin bazı basın ve yayın kuruluşlarında çıkan haberlerin eksik ve yanıltıcı olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Perge Antik Kenti' ndeki anıt mezarlara Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar sırasında zarar verildiğine ilişkin haberler çıktığı belirtildi.

Tarihi zenginlikleri korumak amaçlı yapılan titiz ve bilinçli çalışmaların asılsız iddialarla çarpıtıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Habere konu olan demir kapı, mezar mimarisine ve tarihi dokuya kesinlikle zarar vermeden, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu başkanlığındaki uzman ekiplerin tampon bölgeler ve ayraçlar kullanarak gerçekliştirdiği titiz bir çalışma ile yapılmıştır. Bu önlem mezar odası ile içinde yer alan çıkarılması mümkün olmayan iki lahit ve mozaiklerin korunması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kapıların taşa teması, mezar yüzeyinde delik açılması ya da herhangi bir tahribat söz konusu değildir. Daha önce soygun amaçlı tarihi mezara girme teşebbüsleri olmuş, ancak bu önlem ve kamera sistemi ile eserlerin zarar görmesi engellenmiştir."


AA Enes Duran

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar