Kukulkan piramidinin içindeki tünel obruk gizemini çözebilir

Kukulkan piramidinin içindeki tünel obruk gizemini çözebilir

Ünlü Maya piramidinin ana mezar odasından obruğa giden tünel bulunduğu açıklanırken, tünelin obruğun ağzına çıkma ihtimali olduğu tahmin ediliyor.

Meksika’nın Yucatan yarımadasındaki Chichen Itza tapınak kompleksinin parçası Kukulkan piramidi ya da diğer adıyla El Castillo 1500’lü yıllarda İspanyol işgalcilerin keşffettiği günden bu yana birçok gizem barındırıyor.

Gizemleri aydınlatabilmek için piramitte araştırma yapan ekipler, obruğu andırır, suyla dolu irice bir yeraltı mağarasına giden tünel bulduklarını açıkladılar.

The Sun gazetesinde yayınlanan 13 Kasım 2017 tarihli haberde yer alan bilgilere göre; Büyük Maya Akifer Projesi çerçevesinde yaklaşık altı aydır tapınağın içindeki yeraltı labirent sistemini inceleyen; sualtı arkeoloğu Guillermo de Anda’nın liderlik ettiği ekip, piramidin ana mezar odasından obruğa açılan tüneli takip ederek, geçitin girişini keşfetmeyi umduklarını söylüyorlar: "Piramitteki mezar odasından, yapının altındaki mağaraya girilebiliyor. Bu giriş muhtemelen Mayalar tarafından bilinçli şekilde kapatılmış. Bundan sonraki araştırmamızda bu geçitin bizi piramitin altındaki obruğun girişine çıkıp çıkmadığını tespit etmeye çalışacağız"

Meksika’nın doğusundaki Yucatan yarımadasında birçok obruk bulunuyor. Antik Mayalar için bu obrukların, tanrılarıyla iletişim kurulan kutsal yerler olduğu tahmin ediliyor. "Chichen Itza" “Itza kuyusunun ağzında” anlamına geliyor.

Mayaların obrukların içinde insan kurban ettiğine dair rivayetler de var ki 2015 yılında Chichen Itza’daki obrukta insan kalıntıları bulunmuştu.

Ekip, elde edilen yeni buluntuların, tapınağın ithaf edildiği tüylü yılan tanrısı Kukulkan ile ilgili daha fazla ibilgi vermesine yardımcı olabileceğinden de umutlu.


Benzer Haberler & Reklamlar