Kudüs'te banyo parçası bulundu

Kudüs'te banyo parçası bulundu

Kudüs'teki David şehri'ndeki Giv'ati parkı kazı alanında üzerine Hyrcanus ismi kazılı, Yahudilere özel banyo alanlarında kullanılan antik taş kase parçası bulunduğu açıklandı.

Kudüs'te İsraillilerin yerleştiği tartışmalı alanlar arasında yer alan David şehri içindeki Giv'ati parkında yapılan arkeolojik kazı alanında, İsrail arkeologları tarafından, tebeşir taşından imal edilmiş tarihi kase parçası bulunduğu açıklandı.

foxnews.com sitesinin haberine göre; Kudüs Duvarları içinde inşa edilen İsrail Milli Parklarından Giv'ati parkalanındaki arkeolojik kazılarda bulunan ve banyo amaçlı kullanıldığı belirtilen, üzerinde İbranice Hyrcanus ismi yazılı, taş kase parçesının 2.100 yıllık olduğu belirtildi.

Söz konusu hamam parçasının, Mikvah kalıntısı olduğu tahmin ediliyor. Mikvah,Ortodoks Musevilerin dinî merasimle yıkandıkları havuzlu özel hamam tipi. MikvahYahudilerin ritüel banyo yapmak için kullandıkları yere yerleştirilmiş küçük bir havuz,   Mikvah banyo havuzları; halen Ortodoks Yahudiler ve birçok Muhafazakâr Yahudi arasında uygulanan dini inanç temelli bir uygulama ve tamamen hijyenik alanda, temzi suyla yıkanmayı içeriyor.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan; İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan Dr. Doron Ben-Ami ve Bar-Ilan Üniversitesi'nden Profesör Esther Eshel;  Bir kireç taşı türü olan Tebeşir taşından yapılmış antik kase parçasının görülmeye değer en eski örneklerinden kase örneklerinden olduğunu belirtirken, Hyrcanus isminin de Hasmone döneminde hayli yaygın kullanılan isim olduğunu beyan ettiler.



Basın açıklamasında şu ifadeye yer verildi: "Bu dönemde, bu adı taşıyan, M.Ö. 135-104 arasında Hasmonean Matityahu'nun torunu olarak hüküm sürmüş Yahudilerden John Hyrcanus'u ve Aleksander Jannaeus ile Salome Alexandra'nın oğlu olan John Hyrcanus'ı biliyoruz; Ancak, kasenin özel olarak bunlardan biri için yapılmış olup olmadığını belirlemek mümkün değildir."

arkeolojikhaber.com

 


Benzer Haberler & Reklamlar