Kremna Antik Kenti Burdur

Burdur İli, Bucak İlçesi, Çamlık Beldesi sınırlarında Aksu (Kestros) vadisinde, etrafı uçurumla çevrili bir tepe üzerindedir.

Kremna Örenyeri

Kremna önemli bir Pisidia şehridir. Kremna ismi, Grekçe “uçurum” anlamına gelmektedir.

Kentin bilinen en eski halkı Solymoslulardır. (M.Ö. VII. - VI yy.) bir çok yönetim (Soymos-Lidya-Pers-İskender-Sleukos-BergamaKrallığı Gibi) değişimden sonra M.Ö. 25'de Roma yönetimine dahil olmuştur.

Grekçe'de uçurum anlamına gelen kent ismi gibi üç tarafı dik uçurumla çevrili olup, batı tarafı 2 metre kalınlığında 7-8 mt yüksekliğinde surla çevrilmiştir.

Kamu yapılarının bir vadiarasında toplandığı Kremna'da Forum, Bazilika, Exedra, Kütüphane, Tiyatro,Sütunlu Cadde ve anıtsal giriş kapısı ayakta kalmış olan belli başlıyapılardır.

Kentte ayakta kalabilen yapıların belli başlıları Roma Dönemine ait olanlardır. Şehrin etrafı iki metre genişliğinde, 7-8 metre yüksekliğinde surla çevrilidir. Kent ızgara planlı olarak kurulmuş örnek kentlerdendir. Kentte ortaya çıkarılan eserler Burdur Müzesi Kremna bölümünde sergilenmektedir.

Kremna Antik kentinde 1971 - 73 yılları arasında Prof. Dr. Jale İNAN tarafından yapılan arkeolojik kazıda 9 adet tanrı ve tanrıça heykelleri(Büyük ve Küçük Athena, Leto, Hygia, Nemesis, Giyimli bir kadın, Apollon,Asklepios ve Herakles) bulunarak Burdur Arkeoloji Müzesine konulmuştur.

Adres: Bucak Burdur

Tatil Günleri 

Giriş Ücreti Ücretsiz

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 17:00
Kış Dönemi  09:00 - 17:00

Hizmetler
 


Benzer Haberler & Reklamlar