Kral Arthur'un sofra seramikleri Foça'dan gitmiş

Kral Arthur'un sofra seramikleri Foça'dan gitmiş

İngiltere'deki bir arkeolojik kazıda Foça'nın ünlü kırmızı astarlı seramikleri bulundu. Efsanevi sahil şatosunun bulunduğu Tintagel kalesinde arkeoloji kazıları erken Cornish krallarının zarif zevklerini ortaya çıkardı.

İngiltere'nin Güney Batısındaki Cornwall Kontluğunun kuzey kesimlerindeki Atlantik kıyısında yer alan engebeli arazilerde kurulmuş Tintagel köyü yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı küçük bir yerleşim alanı ama Birtanya'da turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında. Turistlerin ilgisinin sebebi şüphesiz ki köyde bulunan efsanevi Tintagel Kalesi'nin Kral Arthur ve Büyücü Merlin efsaneleriyle bağdaştırılması.

Ancak English Heritage (İngiliz Mirası - İngilterenin tarihi alanlarını koruma misyonuyla çalışan kuruluş) üyeleri; efsanevi sahil şatosunun kalıntılarına sahip Tintagel Kalesi'nin tarihi konusunda; en önemli İngiliz kültür miraslarından biri olmasına rağmen Arthur ve Merlin'in öykülerine çok fazla vurgu yapılmasından rahatsızlar. Onlar, Tintagel kalesinde on yıldır süren arkeolojik kazıları gölgede bırakan efsaneleri öne çıkartmak yerine, kalenin gerçek tarihine odaklanmayı ve eski Cornish mirasını konuşmayı tavsiye ediyorlar.

The Guardian gazetesinde Steven Morrisimzalı habere göre; Tintagel kalesinde arkeoloji kazılarındaki son keşifler belki onların bu arzusunu sağlamayacak ama en azından efsane ile gerçekler arasındaki dengeyi düzeltmeye yardımcı olabilecek türden.

SERAMİKLER TÜRKİYE'DEN KADEHLER İSPANYA'DAN

Tintagel Kalesinde yapılan arkeolojik kazılara göre; erken dönem Cornish kralları, istiridye yemeye bayılıyorlardı. Bunun yanı sıra İspanya'dan getirilen cam kadehlerde kaliteli şarap içmek Türkiye'den ithal edilen kâselerden kızarmış domuz eti yemek en büyük sofra zevkleriydi.

Cornwall Arkeolojik Ünitesi ( Cornwall archaeological unit- CAU) tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki buluntular; Tintagel'in 5. ve 6. yüzyıllar boyunca kraliyet bölgesi olduğu ve ticaret bağlantılarının doğu Akdeniz'e kadar ulaştığını kanıtlıyor.

ÜNLÜ FOÇA SERAMİĞİNDEN YAPILMIŞ KASE

Kazılarda kayrak taşlarından yapılmış basamaklarla ulaşılan Tintagel'in ada bölgesinin güney terasındaki taş duvarlı yapıların kalıntıları bulundu. Kalıntılar arasında Türkiye'den gitmiş eşyalar da var. Foça'nın ünlü terra sigillata tarzında üretilmiş seramik kase onlardan biri.  (Phocaean red slipware bowl - Kırmızı Astarlı Seramik kase -  12 İon kenti arasında yer alan Phokaia, İzmir'in Foça İlçesi'nin Antik Çağ'daki adıdır). Kazılarda aynı zamanda Türkiye'nin güneyinden ve Kıbrıs'tan gttiği düşünülen ithal amforalar ile İspanya'dan getrilmiş kaliteli cam kadehler bulundu.



Kalıntılar arasında yer alan, inek, koyun ve keçi kemikleri kasaplık kültürünün yaygınlığını gösteriyor. Morina balığı kemikleri ve istiridye kalıntıları da deniz besinlerinin sevildiğini gösteriyor.

English Heritage üyesi mekan küratörü Win Scutt, buluntuların Tintagel Kalesi'nde yaklaşık bin yıl önce yaşayanların hayatlarına büyüleyici bir bakış sağladığını belirterek; "Roma imparatorluğunun çöküşünün İngiltere'yi karanlığa attığını düşünmek kolaydır ama Cornish krallarına (Erken dönem Kelt kralları) ait bu taş yapıda bulunanlar o döenmde de lüks hayat yaşandığını kanıtlıyor. Türkiye'den gelen ince tabaklar, süslenmiş İspanyol cam kadehleri ile şarap içip, kızarmış domuz, balık ve istiridye yedikleri ziyafet sofraları kurulduğunu anlıyoruz. Bu ziyafetlerde Doğu Akdeniz'den ticareti yoluyla amforalar içerisinde gelen şarap ve yağları kullanıyorlardı" dedi. 



CAU proje direktörü Jacky Nowakowski de "Kazılarımız inanılmaz derecede iyi korunmuş taş duvarlar, kayrak zemin taşları ve iyi inşa edilmiş bina kalıntıları ortaya çıkardı. Bu keşifler geçen yıl yapıldı, ancak ayrıntılarını bu sene açıklayabildik. 2017'deki planımız, güney terasta daha büyük bir alan açmak ve böylece binaların boyut ve boyutlarını iyi bir şekilde incelemek ve tam olarak ne zaman inşa edildiğini ve nasıl kullanıldıklarını bulmaktır" dedi.
 

arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arkeolojihaber, arkeoloji haber, arkeoloji haberleri

 

 

 

 

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar