Kolombiya batık hazineyi çıkartmak için yardım istedi

Kolombiya batık hazineyi çıkartmak için yardım istedi

Dünyanın en büyük batık hazinesi olarak nitelenen, 11 milyon adet altın sikke ve yaklaşık 200 ton zümrüt taşıdığı tahmin edilen San José kalyonundaki servetin çıkarılması için Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, işbirliği çağrısı yaptı.

Kolombiya, 18. yüzyıldan kalma batık hazinesini deniz dibinden çıkartmak için resmi veya özel kuruluşlardan teklif bekliyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, cuma günü, Karayiplerin dibinde yatan 18. yüzyıldan kalma İspanyol  gemisindeki hazineyi kurtarmak için resmi ve tüzel kuruluşlarla işbirliği yapmak istediklerini açıkladı ve yatırımcılara birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Başkan Juan Manuel Santos, gemi enkazını almak için bir kamu-özel ortaklığı kurmak ve kurtarılan parçaları muhafaza etmek için bir müze inşa etmek istediklerini söyledi. Aynı zamanda kurtarılan enkazdaki materyali incelemek için de bir laboratuvar kurulmasını planladıklarını belirtti. 

Ortaklığa katılmak için istenen bilimsel ve yasal parametreler yakında Karayipler'deki Cartagena kentindeki yapılacak bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanacak.

2015 yılında kıyılarında keşfedildiği açıklanan batık İspanyol kalyonu San Jose, İspanya Kralı V. Philip'e aitti ve 1708'de İngiliz donanmasıyla yapılan deniz savaşı sırasında batmıştı.

İspanyol kalyonu "San Jose", Peru ve Bolivya'daki İspanyol sömürge madenlerinden çıkarılan altın ve gümüşleri taşıyan filonın ana gemisiydi ve muhtemelen değerli eşyaları Kral Philip'e sunmak için geri dönüyordu.

Haziran 1708'de yaşanan İspanyol Veraset Savaşı sırasında yükünü almaya teşebbüs eden İngiliz savaş gemileri ile denizde girdiği muharebede batmış (8 Haziran 1708) ve 600 kişilik mürettebatından sadece bir avuç insan hayatta kalmıştı.

Hazine avcıları, yüzyıllardır San Jose'yi bulmaya çalışıyorlardı ve onu uzun süre Batı Kaliforniya'da aramışlardı. Ancak geminin enkazı 2015 yılının Kasım ayında Kolombiya sahillerinde keşfedilmişti. Başkan Santos'a göre batık insanlık tarihinde deniz dibinde bulunan en değerli yitik hazineydi.



Kolombiya, enkazın değerini resmi olarak açıklamadı ancak uzmanlar hazinenin yaklaşık 10 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyorlar.

İspanya, BM Deniz Hukuku yasalarına dayanarak kendi ülkesine ait geminin servetinden hak talep ediyor. Ancak BM Deniz Hukuku anlaşmasında imzası bile bulunmayan Kolombiya bu talebi ciddiye almıyor.



Öte yandan batık hazineden hak talep eden başka bir kuruluş ve onun hak talebi ile ilgili bir mahkeme kararı da var.  Kolombiya hükümeti batık hazineyle ilgili Amerikan şirketi "Sea Search Armada" ile mahkemelik olmuştu.

1980'lerde kalyonun bulunması için Kolombiya ile anlaşma imzalayan ABD merkezli şirket Sea Search Armada, hazineyi bulursa servetten yüzde 5 pay alacaktı.
Konuyu inceleyen bir ABD mahkemesi 2011 yılında verdiği kararda "Sea Search Armada" şirketinin taleplerini gerekçesiz olduğu gerekçesiyle geri çevirmişti. Şirket hazinenin bulunması için çok büyük harcamalar yaptığını belirterek, hazineden pay alması gerektiğini savunmuştu.

San Jose, uzun süredir büyüleyici ve popüler efsanelere kaynaklık ediyordu, hatta ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez'in "Kolera Zamanında Aşk" romanında da ondan söz ediliyordu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar