Knidos antik kenti neresidir?

Knidos neresidir?

Knidos: Güneybatı Anadolu’da, Datça Yarımadası’nın güneybatı ucundaki antik kent.

MÖ 10. yüzyılın sonlarında Yunanistan’ın Sparta yöresinden gelen Dorlar tarafından Datça ilçesinin yakınlarında kuruldu.

Arkaik Dönemde (MÖ 800-480) Aeoliae’ya göçmenler göndermiş, Sicilya’nın kuzeyinde koloni kurmuş ve Naukratis’te Yunan tapınağı yapımına katkı yapan kentler arasında yer almıştır.

MÖ 546’da Pers hakimiyetine girdi. Kentin Perslerin eline geçmesini önlemek için anakara ile olan bağlantının kazılıp Knidos’un ada yapılmaya çalışıldığını, ancak Delphoi kâhininin öğüdü ile bundan vazgeçilip Perslere teslim olunduğunu Herodotos aktarır.

Pers Savaşlarından sonra Attika-Delos Deniz Birliğine dahil oldu. MÖ 386’dan İskender’in gelişine değin tekrar Perslerin kontrolünde kaldı. MÖ 4. yüzyılda (yaklaşık MÖ 360 dolaylarında) deniz ticaretinin avantajlarından daha iyi yararlanabilmek için daha batıya, yarımadanın ucundaki bugünkü yerine taşındı, burada çok uygun konumda iki limana sahip oldu.

MÖ 3. ve 2. yüzyılda Ptolemaios ve Rodos egemenliklerini tanıdı. MÖ 129’dan sonra Roma hakimiyetinde özgür kent (civitas libera) statüsünü aldı.

Batı Anadolu kıyılarındaki diğer Dor kentlerinin metropolis’iydi. Knidos, Halikarnassos, Kos ve Rodos Adası’ndaki üç kent (Lindos, Ialysos ve Kameiros) Dor heksapolis’ini (altı kent birliği) oluştururdu. Bu kentlerin halkı her dört yılda bir Knidos’ta toplanarak şenlik düzenlerlerdi.

Knidoslular Aphrodite’e büyük saygı göstermişler, tasvirini sikkelerinde kullanmışlar ve tanrıça adına birçok tapınak yapmışlardı.

Praksiteles’in yaptığı çıplak Aphrodite heykeli öyle ün kazanmıştı ki, Plinius(yaşlı)’a göre, pek çok insan sadece bu heykeli görmek için kente geliyordu. Denizcilere şans getirdiğine inanılan bu heykelin Praksiteles’in yaptığı en iyi eser olmakla kalmayıp, dünyanın en güzel eseri olduğuna inanılırdı.

Bilim adamı Eudoksos, İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos, hekim Ktesias, filozof Agatarkhides bu kentin ünlü yurttaşlarıdır.

Kentin şarapları ve Kos’taki rakibi ile yarışan tıp okulu da antik çağda ün yapmıştı.

Kent MS 7. yüzyılda terk edilmiştir. Kentteki ilk kazılar 1856’da İngiliz araştırmacı Sir Charles Newton tarafından başlatılmıştır.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar