Kibyra Antik Kenti, 2017 kazılarına hazırlanıyor

Kibyra Antik Kenti, 2017 kazılarına hazırlanıyor

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Mayıs ayında tamamlanacak temizlik çalışmalarının ardından Kibyra Antik Kenti'nde Ramazan Bayramı sonrası yeni sezon arkeoloji kazılarına başlanacağını açıkladı. Kent için açılacak 4 Milyon TL'lik proje ihalesi için de hazırlıklar sürüyor.

Kibyra Antik Kenti Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Turizm Haftası'nda verdiği konferansla çalışmaları paylaştı.

Burdur Müze Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yaptığı sunumda, 2007'de başlayan kazıların 10 yılı geride bıraktığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, Kibyra'nın önemli bir turizm merkezi olması yolunda büyük bir dönüşüm sağladığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bu yıl yeni projelerle antik kentte çalışmaları olacağını aktaran Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Şükrü Özüdoğru, 4 Milyon TL'yi geçecek Ziyaretçi Karşılama Merkezi, Kazı Evi, Ören Yeri Girişi ve Gezi Güzergahı yapılacağını paylaştı. Bu yıl ki kazı çalışmalarının Ramazan Bayramının hemen ardından başlayacağını ileten Özüdoğru, iklim koşulları el verdiğince Eylül ayı sonuna kadar Agora ve Nekropol'ün ardından Odeion ve Stadium'da devam edeceğini dile getirdi.

Turizm Haftası etkinliklerinde, Kibyra Antik Kenti'ndeki arkeoloji çalışmalarla ilgili konferans veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, katılımcılara şehri anlattı. Müze Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki programın ardındından çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Özüdoğru, "Kibyra kazılarında 10. Yılımızı geride bıraktık ve belirli bir aşamaya geldik. Kent artık turizme açılıp ziyaret edilebilir, tur şirketlerinin rahatlıkla gelebileceği bir merkez olma önemine kavuştu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğümüzen yeni bir projesi var. Kibyra ören yeri vasvı kazandı ve turizme yönelik biletli ziyaret edilebilir bir kent oluşturulacak. Tesislerin dışında kentte gezi yolları, levhalandırmalar, kamere güvenlik sistemler yapılacak ve uygulamaya geçme aşamasına geldi. Gerekli mali kaynaklar büyük oranda ayrıldı, 4 Milyon TL'yi bulacak proje ihaleden sonra 1-2 yılda tamamlanacaktır." deyip, turistik tesisler ve projelerle tur şirketlerinin tercih edeceği bir merkez olacağını vurguladı.

Kibyra'daki tesiste neler olacak?

Kibyra'ya yapılacak tesiste karşılama merkezi, ören yeri girişi ve gezi güzergahlarıyla kazı evi yer alacak. Ziyaretçi Karşılama Merkezi'nde otopark,lar, giriş meydanı, bilet satış noktası, sesli rehberlik, kafeterya, hediyelik eşya ve yöresel el sanatları satış alanı, sergi salonu, konferans ve sinevizyon salonu, ilk yardım, bebek bakım ve emzirme odası, döviz bürosu, tanıtım, bilgilendirme ve yönlendirme alanları, ring araç alanları, aydınlatma ve kamera güvenlik merkezleri bulunacak.

Ören yeri giriş ve gezi güzergahında ise bisiklet park yerleri, turnikeler, görsel panolar, ahşap dinlenme, bilgilendirme ve seyir terasları yapılacak. Kazı Evi'nde ise taş eserler açık sergileme alanı ve kazı ekibinin çalışma alanları oluşturulacak.

Kibyra'da önemli çalışmalar var

Temizlik çalışmalarının Mayıs ayında tamamlanacağını, Ramazan Bayramının ardından da kazı ekibinin çalışmalara başlayacağını aktaran Özüdoğru, iklim ve bütçe elverdikçe Eylül ayı sonuna kadar kazı çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Bu yıl kentte anıtsal yapılardan başını çeken Agora ve Nekropol'de çalışmaların tamamlandığını Odeion ve Stadium'da önemli çalışmalar kazılar yapacaklarını ileten Özüdoğru, "2017 Yılında da kentteki anıtsal yapılardan Agora'da yani kentin çarşı, pazarında ve kentin mezarlık alanında, roma hamamında kazı çalışmalarımız devam edecek. Bunun yanında kazı çalışmalarımızı tamamladığımız stadion ve 'odeion' dediğimiz müzik ve konser alanı, Kibyra'yı hem arkeoloji hemde turizm açısından önemli bir merkeze dönüştüren alanlardan. Buralarda kazı çalışmalarımızı tamamladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde restorasyon projelerini hazırlama aşamasına geçtik. Arkeolojik olarak yeni veriler var. Hem Kibyra tarihi açısından hem de bölgedeki komşu kentleri ilgilendiren yeni çalışmalar var. Antik Anadolu tarihine ışık tutacak yeni bilgiler var. Bu bilgileri aktaracağımız bilimsel yayın çalışmalarımız da tamamlandı. Bilimsel yayınlarımız 2017 sonuna kadar basılmış hale gelecek. Kibyra'da sadece turizm açısından değil, bilimsel anlamda oldukça yeni bilgilerden zengin bir kaynak olduğu her gün biraz daha ortaya çıkıyor" dedi.

Bahtiyar Turan - Burdur Gazetesi
 


Benzer Haberler & Reklamlar