Kıbrıs'ta Bin 600 yıllık at arabası yarışı mozayiği bulundu

Kıbrıs'ta Bin 600 yıllık at arabası yarışı mozayiği bulundu

Kıbrıs'ta başkent Lefkoşa yakınlarında bir köyde eskiden üzerinden tren yolu geçen arazide, çok nadir bulunan 1.600 yıllık Roma taban mozayiği keşfedildi

Kıbrıslı Arkeologlar, adanın tarihini anlamaya katkı sağlayacak, Roma İmparatorluğu'nda hipodromlarındaki at yarışlarını yansıtan antik mozaikten dolayı Kıbrıs Rum Kesimi Cumhuriyeti'nin Akaki köyündeki çiftçiye teşekkür borçlular.

Her ne kadar günümüz filmlerinde Roma hipodromları tasvir edilirken bol bol yarışan at arabaları sahnesi kullanılsa da antik dönemde günümüze kalan eserlerde bu tarz sahneler bulmak o kadar kolay değil. Bugüne kadar hipodromlarda at yarışlarını konu alan sadece 9 mozayiğe ulaşılabildi. Bu konuyu içeren mozaiklerin onuncusu geçtiğimiz hafta Kıbrıs'ta bulundu.

Muhtemelen zengin bir Romalının villa tabanını süslediği düşünülen mozaik başkent Lefkoşa'ya yaklaşık 14 kilometre uzaklıktaki Akaki köyünde keşfedildi.Bir çiftçinin haber vermesi üzerine başlatılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan mozaikte Roma hippodromundaki at yarışları tasviri yer alıyor.

Nadir mozaik parçasının bulunduğu alandan eskiden bir demiryolu geçiyordu. Demiryolunun rayları 1951'de sökülmüş. Demiryolu tabanını sağlamlaştırma çalışmalarının mozaiği bu derece iyi korumuş olabileceğine inanılıyor.

Bir hipodrom ortamında sürücüleri ve atları ile dört savaş arabasını gösteren mozayik yaklaşık 10 metre X 4 metre ebadında (36 x 14 ayak) ve M.S. 4. yüzyıla tarihleniyor.

Mozayiğin at arabalarının üstüne gelen kısmında yazılar yer alıyor. Mozaikler üzerinde çalışan arkeologlar, bu kelimlerin yarışçıların isimleri olabileceğine inanıyor.

Alanda başlatılan arkeolojik kazının başkanı Dr. Fryni Hadjichristofi (Dr. Frini Hacihristofi) Roma dünyasında bu temayı tasvir eden yalnızca 9 tane daha mozaik olduğunu hatırlatarak; "Bu mozayiği bulmaktan dolayı çok sevinçliyiz. Ne kadar nadir bir arkeolojik eser bulduğumuzun farkındayız" dedi.

Mozaiyiğin bulunduğu alan 1938 yılında bulunan bir kiremit parçasında dolayı arkeolojik sit alanı ilan edilmişti ama o günden bugüne dek üzerinde kazı gerçekleştirilmemişti.

www.arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar