Kazı yapacak işçi bulmakta zorlanıyorlar

Kazı yapacak işçi bulmakta zorlanıyorlar

Balıkesir'deki Kyzikos ören yerinde kazı yapacak işçi sıkıntısı yaşanıyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Balıkesir'in Erdek ilçesi sınırları içinde yer alan Kyzikos ören yerindeki kazı çalışmaları için işçi bulmakta zorlandıklarını bildirdi.

Kazı Başkanı Koçhan; 19 Temmuz'da başlattıkları kazıları ödenek sıkıntısı çekilmediği takdirde eylül ayının ilk haftasına kadar sürdürmeyi planladıklarını söyledi.

Koçhan, bu yıl ekiplerinde 9 kazı heyeti üyesi, 1 mimar, 10 öğrenci ve 8 işçinin yer aldığını belirterek, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kazılarımızı Hadrianus Tapınağı'nın batı bölümünde sürdüreceğiz. Çünkü önceki yıllarda yaptığımız kazılar sonucunda büyük kireç kuyularına da rastladığımız doğu yönünü biliyoruz. Ancak, Ortaçağ'da yapılan ek yapıların da yer aldığı batısı, yani arkası hakkında tam bilgi sahibi değiliz." dedi.

Önceki yıllarda ekipte mimar bulunmadığını ifade eden Koçhan, "Bu yıl, Erzurum'dan yanımızda getirdiğimiz mimar Tuncer Çağrı Çakmur da bizimle çalışacak. Gerçi araştırma yaptığımız Hadrianus Tapınağı ile ilgili bizim de çizimlerimiz var ama işin uzmanı bir kişiden destek almayı uygun gördük." diye konuştu.

Koçhan, kazılara Erdek Belediyesinin yanı sıra Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin de destek vereceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yıllardır kazı evimiz yok. Erdek Belediyesi kazı evi yapacağı sözünü verdi. Bu arada en büyük sıkıntıyı işçi bulmakta yaşıyoruz. Kazılarımızda çalıştırdığımız işçilerin eline günlük net 55 lira veriyoruz. Hizmet alım yoluyla gerçekleştirdiğimiz bu kazılar sırasında, İş Güvenliği Yasası'na da bağlı olarak ödediğimiz sigortalarla bir işçinin bize günlük maliyeti 100 lirayı aşıyor. Ancak işçiler sigortayı düşünmeyerek, genellikle ellerine geçen paraya bakıp, kendisini vergisiz, sigortasız günlük 75 liraya çalıştıran işverenleri tercih edince kazıda çalışacak işçi bulma zorluğu yaşıyoruz."

 Basri Tuncay Ertan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar