Kayanın içinde define aradılar

Kayanın içinde define aradılar

Dağ, taş, dere, tepe demeden tarihi eser bulmak önüne gelen her yeri kazan, her engeli parçalayan definecilerin Yunt Dağı'nda sergiledikleri 'maharet', akıllara ziyan.

Defineciler Manisa'da Yunt Dağı eteklerinde bulunan Yunusemre İlçesi Yağcılar Köyü civarında, define bulmak amacıyla devasa bir kapayı parçalayıp, ortadan ikiye ayırdılar. Kaya muhtemelen Tanrıça Kibele'nin sembolü olarak kullanılıyordu.

Akıllara zarar define hırsından geriye kalan manzarayı; Aigai Arkeoloji Kazısının Bilimsel Danışmanlığını yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi arkeolog Doç. Dr. Yusuf Sezgin, Sosyal Medya hesabından paylaştı.

Doğal kayanın içinde eski eser bulunmaz!

twitter hesabından olayın fotoğrafını paylaşan ünlü arkeolog şu yorumu yaptı: Memleketimden Defineci Manzaraları. Yuntdağı Yağcılar Köyü yakınlarında, kayanın içinde altın arayan definecilerden geriye kalan görüntü. Bilmeyenler için hatırlatayım; Doğal Kayanın içinde eski eser bulunmaz!"

Öte yandan Doç. Dr. Yusuf Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent alanı içinde bulunan yaklaşık 8 metre yükseklikteki dev kayanın defineciler tarafından özel tekniklerle parçalara ayrıldığını belirtti.

Kayanın iki gün önce ikiye ayrıldığını gördüklerini, yaptıkları incelemede damarı tespit edilerek delme cihazlarının yardımıyla parçalandığını ve içinde define arandığını tespit ettiklerini kaydeden Sezgin, "Arkeolojik
kalıntıların olduğu bölümdeki dev kaya kütlesi, defineciler tarafından parçalandı. Konuyla ilgili polise şikayette bulunduk, soruşturma başlatıldı. Bu kaya kültesinin parçalanmasına anlam veremiyorum. Muhtemelen tutulan bir dedektör, kayanın içindeki demir minareli yüzünden öttü ve içinde değerli bir şey olduğu zannedildi." dedi.

- "Muhtemelen Kibele'yi simgeliyordu"

Bölgede antik kalıntılara ve doğal güzelliğe zarar verildiğini dile getiren Sezgin, kayanın antik dönemde bilinçli olarak tek parça olarak bırakıldığına yönelik tahminlerinin de bulunduğuna işaret etti.

Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kayanın burada olmasının bir anlamı var. Burada bir yerleşim yeri var, genelde yerleşim yerinde büyük kaya kütlesi yoktur. Fakat buradaki kaya özel olarak bırakılmış. Bunlara tüp kayaları diyoruz, tahminlerimiz doğruysa bunlar ana tanrıça Kibele'yi simgeliyor. Bu tahmini doğrular nitelikte kaya kütlesinin önü bir teras gibi düzeltilmiş. Tabii kaya parçalandıktan sonra bu görüntü tamamen kayboldu."

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar