Karadeniz’de çürümemiş Osmanlı ve Bizans gemileri bulundu

Karadeniz’de çürümemiş Osmanlı ve Bizans gemileri bulundu

Karadeniz’in dibinde, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna ait 40’tan fazla iyi durumda gemi tespit edildi.

Southampton Üniversitesi Deniz Arkeolojisi bölümü tarafından Karadeniz'de uzun zamandır sürdürülen çalışma, şaşırtıcı bulgular ortaya koydu.

Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi - Black Sea MAP çalışmasındaki asıl amaç, Buzul Çağı sonrasında bölgedeki su yükselmesini ölçmekti.

Çalışma, Bulgaristan körfezinde su yükselmesinin ne kadar hızlı olduğunu ve insanların nasıl etkilendiğini belirlemeye yönelikti.

Yüksek çözünürlüklü cihazlarla yapılan bu çalışma sırasında 40 adet Osmanlı ve Bizans gemi batığı bulundu. Üç boyutlu photogrammetry tekniğiyle ve videolarla görüntülenen gemiler, battıkları gün kadar sağlam duruyor. Çalışmaya liderlik eden Profesör Jon Adams, bu gemilerin kendilerini için tamamen "bonus" olduğunu belirtirken, çoğrafi çalışmaları sırasında beklemedikleri süprizle karşılaştıklarını anlattı.

Adams, oksijen yetersizliği nedeniyle gemilerin çürümeden durmayı başardığını, kullandıkları teknoloji sayesinde gemilerin görüntülerini ortaya çıkarabildiklerini aktardı.   Araştırmada Stril Explorer gemisi kullanıldı.

Karadeniz'in 1800 metre derinliğinde yapılan çalışmalarda uzaktan kumandalı iki cihaz kullanıldı. Cihazlardan bir tanesi yüksek çözünürlüğe sahip 3D resimler toplarken diğer cihaz projektörleri, lazer tarayıcıları ve kameraları taşıyarak arazi hakkında bilgi topladı.

Karadeniz Sualtı Arkeolojisi Projesi ekibinin başında bulunan başkan Prof. Dr. John Adams, “Projemizin temel görevi, gemilerin yattığı yerleri tespit etmek için jeofizik çalışmaları yapmak ve ayrıca Karadeniz'in hikayesini anlatacak verileri toplamak" açıklamasında bulundu. Çalışmada yer alan arkeologlar, oksijen azlığı nedeniyle gemilerin iskeletlerinin iyi korunduğunu kaydetti.


Benzer Haberler & Reklamlar