Kanada'da 14 Bin yıllık köy bulunduğu iddia edildi

Kanada'da 14 Bin yıllık köy bulunduğu iddia edildi

Kanada’da keşfedilen eski bir köyün tarihinin 14.000 yıl geriye uzandığı iddia edildi. arkeologların iddiasında köy Mısır piramitlerinden 10 bin yıl, Göbeklitepe'den 4 bin yıl daha eski tarihte kurulmuş.

Gaia Dergi tarafından Avni Onur Sevinç imzasıyla Türkçeleştirilen habere göre; Kanada’da 14.000 yıllık eski bir köyün bulunması, Kuzey Amerika’daki erken dönem uygarlık anlayışımızı sonsuza dek değiştirebilir.

Araştırmacıların iddiasında göre, yerleşim yerinin Giza piramitlerinden çok daha eski olduğunu tahmin ediliyor çünkü burada Buz Devri’nden kalma araç gereçler bulundu. Hakai Enstitüsü ve Victoria Üniversitesi’nden araştırmacıları; "Bu köy, Kuzey Amerika’da bugüne kadar ortaya çıkardığımız en eski yerleşim yerlerinden biri ve Heiltsuk yerlilerinin sözlü tarihiyle de uyumlu" iddiasındalar.

The Daily Llama sitesinden çevrilen habere göre; Hakai Enstitüsü ve Victoria Üniversitesi’nden araştırmacılar, First Nations (İlk Milletler) üyeleriyle birlikte Victoria’nın yaklaşık 500 km kuzeybatısında bulunan Triquet Adası’ndaki araç gereçleri gün yüzüne çıkardı. Olta iğneleri, mızraklar ve ateş yakmak için kullanılan araçlar buldular. Bu eski köyün geçen yıl keşfedilmesi sayesinde araştırmacılar, Britanya Kolumbiyası’nın kıyı şeridinde büyük bir insan göçünün yaşanmış olabileceğini düşünüyorlar.

FL Science’a göre, arkeologlar bir zamanlar insanların Kuzey Amerika’ya Rusya ve Alaska arasındaki kara köprüsü aracılığıyla gelmiş ve oradan da yürüyerek ilerlemiş olabileceklerini düşünüyordu. Ancak son keşif, insanların kıyıya teknelerle gelmiş olabileceğini gösteriyor; sahil yolu muhtemelen iç kesimdeki yoldan önce vardı.

Arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan Victoria Üniversitesi doktora öğrencisi Alisha Gauvreau, CTV News Vancouver Island’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“[…] Bu keşif, Kuzey Amerika’nın ilk insanlarıyla ilgili olan algımızı değiştiriyor.”

Keşif, Heiltsuk yerlilerinin sözlü tarihine uyuyor. Heiltsuk’lar eski sahil köylerinin hikayelerini kuşaklar boyunca anlatmışlardı. Heiltsuk yerlisi olan William Housty, CTV News Vancouver Island’a, “Bu hikayelerin nasıl bugüne kadar geldiğini düşünürsek, arkeolojik kanıtla desteklenmesi inanılmaz.” diye belirtti.


Benzer Haberler & Reklamlar