İznik'te kayıp Apollon Tapınağı Bazilika’nın altında iddiası

İznik'te kayıp Apollon Tapınağı Bazilika’nın altında iddiası

İznik Gölüne gömülü Bazilika’nın kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında İznik Gölü’nün 20 metre açığında keşfedilen 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen Bazilikanın, bölgede olduğu bilinen ama yeri bulunamayan Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor ve bu yönde arkeolojik araştırmalar yapılıyor.

İHA'nın haberine göre;  İznik’teki mevcut tarihi eserleri ve çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe,  2012 yılının haziran ayında restorasyona alınan ve 5 yıldır ziyaretçilere kapalı olan İznik Müzesi’nin 2017 yılı sonuna kadar teşhir ve tanziminin bitirilerek yeniden ziyarete açılacağını müjdeledi.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ve Beledide Başkanı Osman Sargın ile birlikte incelemeler yapan Kocameşe, Bazilika’nın bulunduğu alanı inceledikten sonra, Uludağ Üniversitesinin arkeoloji çalışmaları ve bilimsel araştırmaları sürdürdüğü tarihi kilisenin, kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceğini söyledi.

Mahmut Kocameşe daha sonra sırasıyla İznik Müzesi, Ayasofya, Lefke Kapı, Roma Tiyatrosu, Bazilika ve Çini Vakfı’nı gezdi. Öte yandan Lefke Kapı’ tarafından surların üzerindeki binalar ile ilgili bilgi veren Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, mevcut binalar için komisyon kurulduğunu, tapusu olanlar ile işgal durumu olan binaların envanter çalışması yapıldığını ve zaman içerisinde kamulaştırılacağını söyledi.

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri

 


Benzer Haberler & Reklamlar