İsrail'de yarım milyon yıllık arkeolojk alan bulundu

İsrail'de yarım milyon yıllık arkeolojk alan bulundu

İsrail'in Jaljulya kentinde 500 bin yıllık arkeolojik alan keşfedildi. Yaklaşık 2,5 dönümlük alanda, alt Paleolitik çağa ait yüz binlerce çakmak taşı alet ortaya çıkarıldı. Taş aletlerin Homo Erectus'a ait olabileceği idddia edildi.

İsrail Eski Eserler Kurumu ve TAU (Tel Aviv Üniversitesi), İsrail'in orta kesimindeki Jaljulya kentinde 500.000 yıl öncesine ait arkeolojik alan bulduğunu duyurdu.

Yaklaşık 2,5 dönümlük alanda, alt Paleolitik çağa ait çok sayıda çakmak taşı aleti ortaya çıkarıldı.

Arkeoloji alanının, Levant bölgesinde bulunan çok az sayıdaki kazı alanlarından olduğu ifade edildi.

TAU Arkeoloji Departmanı Başkanı Ron Barkai'ye göre, çakmak taşı araçları tarih öncesi insani yaşam tarzı ile ilgili önemli bilgiler edinilmesini sağlıyor.

Barkai "Bulunan aletler insanoğlunun atası Homo Erectus'a atfedilebilir" dedi.

Barkai bulunan arkeolojik alanın, çoğu insanın avcı-toplayıcı yaşam tarzına sahip olduğu dönemlerde ilk insansıların mevsimlik olarak belirli yerlere dönmelerini sağlayan coğrafi bir belleğe sahip olduklarının göstergesi olduğunu söyledi.

Bulunan araçların çoğu, el baltaları, badem biçimli el araçları, teknik beceri ve yaratıcılık gerektirecek türde. Bu el araçları şaşırtıcı derecede iyi korunmuşlar ve modern arkeologlara ilk insanların hayatlarına erişebilecekleri eşsiz bir pencere açıyorlar.

Barkai, bulunan arkeolojik alan ile ilgili duygularını özet olarak şöyle ifade etti: “İnsanlık geçmişimiz toprağa gömülü ve şimdi 500 bin yıl geriye seyahat etme ve Jaljulya’da bizden önce yaşayan tarih öncesi insanları tanıma imkânı bulduk.”


Benzer Haberler & Reklamlar