İsrail'de Roma evi ve fallus şekilli muskalar bulundu

İsrail'de Roma evi ve fallus şekilli muskalar bulundu

Doğa sahneleri içeren fresklerle süslü yaklaşık 1900 yıllık Romalı evinde, kuşları konu edinen frekler ve erkek cinsel organı şeklinde muskalar bulundu

İsrail’in kuzeyinde Omrit arkeolojik alanında Roma döneminden kalma ev kalıntısı bulundu.

Prof. Daniel Schowalter’e göre; kazılarda bulunan ev MS 1. yüzyılın sonlarında veya 2. yüzyılın başlarında inşa edildi ve muhtemelen iki katlıydı. Evin zemin sıvalı ve duvarları fresklerle süslüydü. Freskler; çeşitli ağaçları, çalılıkları, kuşları, balıkları ve bitkilerin resmini yansıtıyordu. Bunlardan bir tanesi, birbirine yapışık iki ördek resmini içermekteydi.

Prof. Schowalter, Antik çağda yapılmış olan bu evin sahibinin kim olduğunu bilmediklerini fakat bölgede konuşlandırılmış bir Romalı yetkili tarafından yapılmış olabileceğini düşündüklerini ya da dekorasyonda bazı geleneksel Roma motiflerini benimseyen yerel bir elitin evi de olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Arkeologlar, evin kalıntıları üzerinde bir dolgu tabakası buldukları için yapının MS 3. yüzyılın başında yıkılmış olabileceğini düşünüyor. Prof. Schowalter’e göre yapı yıkıldıktan sonra bu yıkıntının üzerinde stoa’ya benzeyen yeni bir bina inşa edildi (kapalı bir geçit veya revak).

Yapılan çalışmalarda bu yıkıntı içerisinde fallus (penis) şeklinde çeşitli amuletler (muska / tılsım / takı)  bulundu. Dolgu içerisinde bulunduğu için bunların en azından 3. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmekte.

Penis şeklindeki amuletler Roma İmparatorluğunun birçok yerinde bulunmuştu. Uzmanlara göre bunlar talihsizliğin önlenmesine yardımcı olmak için giyilmiş olabilir.

İsrail’in kuzeyinde ortaya çıkarılan Roma evinin şu ana kadar sadece bir kısmı kazıldı. Schowalter’e göre kazılan alan muhtemelen bir avlu, çünkü alanda keşfedilen bir kapı evin içine doğru açılıyor.

Aktüel Arkeoloji (http://www.livescience.com)


Benzer Haberler & Reklamlar