İsrail'de en eski Filistinli mezarlığı

İsrail'de en eski Filistinli mezarlığı

İsrail'de Tevrat’ta geçen Askkelon şehri olduğu iddia edilen alanda yapılan kazılarda Filistinlilere ait olduğu belirtilen mezarlar bulundu.

Harvard Üniversitesi, Boston Üniversitesi, Wheaton ve Troy üniversiteleri arkeologlarını çalıştığı, geçen ay kapanışı yapılan 30 yıllık Leon Levy Ekspedisyonu kazısınında ilginç bulgular ortaya çıktığı ifade edildi. Mezar buluntuları, yakında Kudüs’teki Rockefeller Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.

Arkeologlar, Filistinliler'in kökenine dair ipuçları ortaya çıkartacak keşfi kazı bitene dek gizlemelerinin sebebini Ortodoks Musevi protestocuların öfkelerini üstlerine çekmek istemedikleri ile açıkladılar. 

Yapılan açıklamaya göre; eski Filistinliler, ölülerini kafalarının yanına parfüm şişeleri bırakıyorlardı. Ölülerin ayak kısmına ise büyük olasılıkla içinde yağ, şarap ve yiyecek bulunan şişelerbırakılıyordu. Bazı mezarlarda kolye, bilezik, küpe ve hatta ayak parmağı yüzüklerine rastlanırken, bazı ölülerin silahlarıyla gömüldüğü ortaya çıktı. 

Araştırmacıların, şu an mezarlarda bulunan MÖ 8. / 11. yüzyıl arasında değişik tarihlere dayanan kemik örnekleri üzerinde çalıştığı belirtildi 

Tevrat’ta Filistinliler, eski Yahudiler'in düşmanı olan, topraklarından göç edip Filistin’deki beş büyük şehre yerleşmiş yabancı insanlar olarak geçiyor.

Bazı antropologlar ise buluntulara dayanarak Filistinliler'in Ege Bölgesi'nden, yani bugünkü Yunanistan, Girit Adası ya da Kıbrıs hatta belki de Anadolu’dan geldiğini düşünüyor. Sorunun kesin cevabını yeni bulunan kemiklerin verebileceği iddia ediliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar