İspany'da Franco döneminin anıtı referandumla yerinde kaldı

İspanya'da diktatör Franco döneminden kalma Katalonya bölgesindeki en büyük anıtın mevcut şekilde muhafaza edilmesine referandumla karar verildi


MADRİT: İspanya'nın iç savaş döneminde (1936-1938) çıkan Ebro Savaşı'nın anısına 1966 yılında diktatör Francisco Franco tarafından Ebro Nehri'nin üzerine konulan anıtın kaldırılıp kaldırılmaması için 33 bin nüfuslu Tortosa beldesi halkı 28 Mayıs Cumartesi günü referanduma gitti. 16 yaşın üzerindeki tüm belde halkının oy kullanma hakkı olduğu referandumda yüzde 68 "evet kalsın", yüzde 31 de "hayır, kaldırılsın" sonucu çıktı.

Katalonya bölgesinde diktatör Franco döneminden kalan en büyük anıt olarak bilinen söz konusu anıt, "yıldız tarafından korunan bir İspanyol askerini" sembolize ediyor. 45 metre uzunluğundaki demirden yapılmış anıtın üzerinde haç, yıldız ve kartal sembolleri bulunuyor.

Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinden olan Tortosa Belediye Başkanı Ferran Bel, katılımın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden daha fazla olduğunu ve 8 bin 500 kişinin oy kullandığını belirterek "Bu ne ideolojik ne de siyasi bir konudur. Referandumdan çıkan sonucun ardından farklılığa saygı gösterilmelidir." dedi.

Tortosa'nın "Francocu şehir" suçlamalarına maruz kalmasının doğru olmadığını vurgulayan Bel, referandumdan 2 gün önce toplanan Belediye Meclisi'nin, 1964 yılında diktatör Franco'ya tanınan "onursal ve fahri hemşehrilik" unvanını iptal etme kararı aldığını hatırlattı.

İspanya'da dönemin sosyalist hükümetinin çabalarıyla Ekim 2007'de İspanyol Meclisi'nde kabul edilen "Tarihi Bellek Yasası" ile İspanya İç Savaşı ve diktatör Franco döneminden kalma ülkedeki tüm sembollerin kaldırılması kararı alınmıştı. Ancak bu süreç çok yavaş ilerleyip, belediyelerin inisiyatifine bırakılırken, halen İspanya'daki 175 yerleşim yerinde 300'den fazla diktatör Franco ve onun dönemiyle bağlantılı sokak isimleri bulunuyor.

AA Şenhan Bolelli


Benzer Haberler & Reklamlar