İran'daki arkeolojik bulguların yaşı ambargoya takılmış

İran'daki arkeolojik bulguların yaşı ambargoya takılmış

İranlı arkeolog Muhammed Naserifard'in Humeyn şehri yakınlarındaki kayalarda bulduğu eski resimlerin yaşını öğrenmek için gereken verileri ve araçları ABD yaptırımları yüzünden alamadığını iddia etti.

tr.sputniknews.com sitesinin haberine göre; Humeyn şehri yakınlarındaki bir tepenin başındaki kayalarda tespit ettiği resimlerin on binlerce yıl öncesine ait olabileceğini söyleyen İranlı bilim adamı Muhammed Naserifar, "Bu buluş, sanatın eski insanın Ortadoğu'yu terk ettikten çok önce ortaya çıktığını kanıtlıyor. Bu hipotez, benzer motifli eski kaya resimlerinin neden Kaliforniya, İspanya ve Güney Afrika gibi birbirinden uzak yerlerde aynı zamanda ortaya çıktığını anlatabilir" dedi.

"Bu resimleri bulunca çok mutlu oldum" diyen Naserifard, "Çünkü bu gerçek bir hazine" diye ekledi. İranlı arkeolog, 2002'den bu yana ülke genelinde yaptığı seyahatler sırasında 50 binden fazla kaya resmi ve gravürü tespit ettiğini de sözlerine ekledi.   Bu buluşun çok önemli olduğunu söyleyen Kanadalı mağara sanatı uzmanı Genevieve Von Petzinger, "Arkeolojik harita üzerinde birçok boşluk var ve bu tür buluşlar onları doldurmaya yardımcı oluyor" dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar