İBB Başkanı Topbaş'ın Şemsi Paşa Camisine kazık açıklaması

İBB Başkanı Topbaş'ın Şemsi Paşa Camisine kazık açıklaması

Üsküdar'daki Şemsi Ahmet Paşa camisinin avlu duvarlarında meydana gelen çatlaklara ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, camideki çatlakların kazıklar çakılmadan önce oluştuğunu iddia ederek, kazıkların çıkarılmasının daha büyük zarar verebileceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Mimar Sinan eseri Şemsi Paşa Cami´nin önüne Üsküdar Meydan düzenleme projesi kapsamında yapılması planan yaya yolu için denize dolgu amacıyla kazıklar çakılmıştı.

Kazıklama işlemlerinin ardından cami avlusunun duvarlarında ve cami ile deniz arasındaki yürüme yolunda derin çatlaklar fark edilmişti. Caminin çerçevelerinde de ne zaman oluştuğu bilinmeyen kılcal çatlaklar vardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş'a göre bu çatlakların sebebi çakılan kazıklar değildi ve kazıkların çakılışı zarar vermemeişti ama sökülmesi zarar verecekti.

Saraçhane Belediye Binası’nda personeliyle bayramlaşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, daha sonra basın mensuplarının Üsküdar’daki sahil düzenleme çalışmasına yönelik soruları cevapladı.

Şemsi Ahmet Paşa camisinin İstanbul'daki güzel eserlerden biri olduğunu söyleyen Topbaş, "Üsküdar sahilinden Harem'e doğru sahil boyunca yürüme bandını genişletmek ve orada yaşanan yoğunluğun rahat bir hale getirilmesi açısından İBB Projeler Daire Başkanlığı tarafından bir çalışma yapıldı. Bu çalışma Koruma Kurulu tarafından da onaylanmış, proje haline getirilmiş. Denize bir miktar kazıklar çakılmak suretiyle Şemsi Paşa Cami'nin önüne sirayet eden bir noktada yol genişletilmesi düşünülmüş. Şemsi Paşa Camii'nin içerisinde çatlak falan yok. Bahçe duvarlarında daha önce var olan çatlaklar var. Onların hepsi fotoğraflarla, belgelerle, raporlarla tespitli. Bu kazık çakma ile etkilenme değil." dedi.

Kazıklama işleminin kısmen yapılmış olmasına rağmen projenin bu kısmının iptal edildiğini, diğer kısımların ise devam edeceğini belirten Topbaş, "Kazıklar kısmen çakılmış olmasına rağmen Şemsi Paşa caminin önüne dolgu yapılmadan, diğer taraflar devam edecek. Ön bölümü bizzat ben kendim kaleme alarak düzenleme yaptım. Şu an kısmen çakılmış olan kazıkların cami önündekilerin kesilmek suretiyle orası dolgu yapılmayacak, orasını pas geçeceğiz. Kazıklar sökülmeyecek, kesilecek, sökme işlemi esnasında sıkıntı yaşanabilir. Yürüyüş bandı olacak ama diğer taraflardaki uygulama devam edecek. Önemli eserler, dikkat etmemiz, hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Mesai arkadaşlarıma bu konuda daha hassas davranmalarını özellikle ifade ettim." diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar