Hitit kralının oğlu için yaptırdığı oyuncak arabalar

Hitit kralının oğlu için yaptırdığı oyuncak arabalar

Birbirinden nadide yaklaşık 6 bin arkeolojik eserin sergilendiği Gaziantep Medusa Cam Eserler Müzesi'nde bulunan 3 bin yıllık kukla bebek ve Hitit prensi için yaptırıldığı belirtilen 4 bin yıllık değişik modellerde oyuncak arabalar ziyaretçilerin en çok ilgisinii çeken eserler arasında.

Gaziantep'te bir koleksiyoner tarafından kurulan Medusa Cam Eserler Müzesi Müdürü İbrahim Halil Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında 3 Antep evinin birleştirilmesiyle oluşturulan müzenin Türkiye'de arkeolojik eserlerin sergilendiği ilk özel müze olduğunu ifade etti.

- 4 bin yıllık oyuncak arabalar

Müzede oyuncak araba serilerinin de bulunduğunu anlatan Algın, yaklaşık 4 bin yaşında olan bu arabalardan Türkiye'deki kayıtlarda 22 tane olduğunu, 12'sinin ise kendi müzelerinde sergilendiğine işaret etti.

Algın, maddi ve manevi değerleri çok yüksek olan bu eserlerin Hitit dönemine ait olduğunu dile getirerek, "Bunlar o dönemde Hitit kralının oğlu için yaptırdığı oyuncak arabalar. Pişmiş topraktan yapılmışlar, dört tekerleği var. Tekerlekleri gövdeye kemik veya ağaç kullanarak takıyorlarmış. Hareket edebiliyor. Ziyaretçilerimiz özellikle çocukların dikkatini çekiyor. 4 bin yıl öncesinde de oyuncak araba varmış diye şaşırıyorlar, hayret ediyorlar. Çocuklar çok beğeniyorlar. Her arabanın da farklı modelleri var. " diye konuştu.

Oyuncak kukla bebek nadide parça

Gaziantepli koleksiyoner tarafından Türkiye'nin dört bir yanından toparlanan 6 bine yakın tarihi eserin sergilendiği müzede Helenistik, Roma, Bizans, Hitit gibi medeniyetlere ait pişmiş toprak, altın, gümüş ve bronzdan yapılan eserlerin yanı sıra cam eserlerin yer aldığını anlatan Algın, birbirinden değerli tarihi eserlerin ziyarete açıldığı müzedeki nadide parçalardan birinin de dünyada sayılı eserlerden biri olan oyuncak kukla bebek olduğunu kaydetti.

Algın, Helenistik döneme ait bu eserin yaklaşık 3 bin yaşında olduğunu ifade ederek, "Gelen ziyaretçilerin de ilgisini en çok çeken eserlerden bir tanesi bu bebek. Dünyada sayılı ve Türkiye'de tek olmasından dolayı gelen ziyaretçiler ilgi gösteriyor. Bu eser, Yunan döneminde oyuncak kukla bebek olarak tiyatro gösterilerinde kullanıldığı düşünülüyor. Eklem yerleri ve kafası oynuyor. Özel bir müze olduğumuz için koleksiyonerimiz, bunu bulan kişilerden alıp kendi adına kaydettirmiş. Kayıtlı olduğu için de bu şekilde müzede sergileyebiliyoruz. Bu bebeğin, 3 bin yıl önce pişmiş topraktan içi boş bir şekilde, eklem yerleri hareket edebilir şekilde yapılmış olması ziyaretçilerimizi şaşırtıyor. Bakıldığında 3-4 kilogram ağırlığında olduğu düşünülüyor ama 600-700 gramlık bir bebek. Türkiye'deki devlet müzeleri ve özel müzeler olmak üzere tüm kayıtlara baktığımızda bu kukla bebekten sadece bir tane bulunuyor."

Zuhal Kocalar - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar