Hindistan'da Kannada dilinde yazıt bulundu

Hindistan'da Kannada dilinde yazıt bulundu

Hindistan'da antik dönemlerden kalma Kannada dilinin sanılandan en azından bir asır kadar daha eski olduğu ortaya çıktı.

Dünya üzerinde yaklaşık 50 milyon insanın kullandığı belirlenen ve klasik dil statüsünde kabul edilen Kannada dilinde yazılmış yeni kitabeler bulundu.

Bangalore Mirror sitesinde yer alan iddiaya göre bugüne dek bilinen en eski yazıtları M.Ö. ilk yüzyıllara tarihlenen dile ait en eski yazıt bu keşifle M.Ö. 370 ila 450 yılları arasında kadar götürülmüş oldu.

Yapılan açıklamaya göre; antik dönemi sürekli tartışmalar doğuran Kannada diline ait yazıtlar ASI araştırmacıları tarafından Shivamogga'daki (Şivamogga) bir tapınakta keşfedildi. Shivamogga'nın Shikaripura bölgesindeki (Şikaripura) Pranaveswara tapınağının basamaklarında bulunan yeni yazıt, yeşilimsi gri şist taştan yapılmış aslan figürü üzerinde yer alıyor

Kannada dili nedir?

Hindistan'daki etnitnik dillerden Kannada; Dravid dil ailesine bağlı, Hindistan'ın güneybatısında konuşulan, Karnataka eyaletinin resmi dillerindendir. Halk arasında Kannadias denilen dilin yaklaşık 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu ve dünyada en çok konuşulan 30 dilden biri olduğu belirtiliyor.

Kannada dili, Kannada alfabesi kullanılarak yazılmıştır. Bu alfabe ise Kadamba alfabesinin geliştirilmiş bir şeklidir. Kannada dilinde yazılmış ilk yazılı belgeler millattan önceki ilk yüzyıllara aitti.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar