Hala Sultan Tekkesi yanındaki arkeolojik kazılarda yeni eserler bulundu

Hala Sultan Tekkesi yanındaki arkeolojik kazılarda yeni eserler bulundu

Kıbrıs'ta Hala Sultan Tekkesi'nin bulunduğu bölgede bulunan antik kentte 2017 yılı arkeolojik kazılarında yeni bulgulara rastlandığı açıklandı.

Güney Kıbrıs'ın Larnaka’da şehrinde Tuz gölü yakınlarında; 647 yılında Kıbrıs'ın Emevilerce fethi sırasında şehit düştüğüne inanılan kadın sahabelerinden Ümmü Haram binti Milhan'nın gömüldüğü yer olduğuna inanılan, Kıbrıs'taki İslam varlığının manevi sembollerinden Hala Sultan Türbesi ve camisinin (Tomb and Mosque of Umm Haram) eski “Dromolaksia-Vizakia” (Hala Sultan Tekkesi) kenti bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda yeni bulgulara rastlandığı belirtildi.

Bu seneki kazılarda;  Stratum 3'ün odalardan birinde, dikey olarak yerleştirilmiş düz, işlenmiş taşlardan ve plastik dalgalı çizgilerle süslenmiş küplerden oluşan dört adet saklama birimi bulundu.

Bu tesisler muhtemelen tahıl ve zeytin gibi yiyeceklerin depolanması için kullanılıyordu. Odanın ortasına yerleştirilmiş bir büyük (neredeyse 1 m genişliğinde) taş taşı, birkaç daha küçük öğütme taşı ve iki küçük darbe taşı  ve çeşitli seramikler bulundu.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nce “Dromolaksia-Vizakia” olarak adlandırılan Hala Sultan Tekkesi yakınlarında daha önceki yıllarda İsveçli arkeologlarca yapılan arkeolojik kazılarda eskiden burada önemli bir Geç Tunç Çağışehrinin kalıntılarına rastlanmıştı. Arkeoloji kazılarında M.Ö 6.yy ve M.S 1.yy arasına tarihlenen geç Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlere ait eserler bulunmuştu. 

Güney Kıbrıs Ryum Kesiminde yayın yapan Fileleftheros gazetesi'nin haberine göre; Rum Arkeoloji Dairesi, İsveç Gothenburg Üniversitesinde öğretim görevlisi Peter M.Fischer başkanlığındaki İsveç ekibi tarafından, gerçekleştirilen 2017 yılı arkeolojik kazı çalışmaları dönemi sona erdi.

8 Mayıs'ta başlayan Kıbrıs Hala Sultan Tekkesi arkeoloji kazıları daha önce planlandığı gibi  9 Haziran 2017'de sona erdi.

Bu seneki çalışmalar neticesinde yeni mimari kalıntıların yanı sıra humtelif küpler, havanlar, kase, kilden boğa heykeli gibi antik eserler de bulunduğunu belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar