Güneydoğu Asya'nın büyük ninesinin yüzü!

Güneydoğu Asya'nın büyük ninesinin yüzü!

Antropologlarca, Güneydoğu Asya'nın kurucu nüfusunun doğrudan torunları olarak düşünüldüğü Tayland'ın kuzeyindeki yaylalarda iskeleti bulunan taş devri kadınının yüzü tahmini olarak etlendirildi.

Arkeologlar Tayland'ın kuzeyindeki yaylalarda bulunan en eski insan kalıntısının yüzünü etlendirdiler.

Taş Devri kadının yüzü; dünya çapında o yıllardaki insan fiziği de göz önüne alınarak küresel bilgi verileri ışığında; kafatasın kemiklerin yapısı ve ölçümlerine göre, kas, cilt ve diğer yumuşak yüz dokuları kullanılarak yeniden yaratıldı.

Etlendirerek yüz canlandırmanın ne kadar sağlıklı olduğu tartışmaya açık. "Tarih öncesi bir insanın yüzünün tahmini şekilde canlandırılması bazı tehlikeler içerebilir" diyor Wollongong Üniversitesi öğretm üyesi Yüz Antropoloğu ve Anatomi uzmanı Susan Hayes, "Ortaya çıkan yüz önyargıların da etkisini taşıyabilir. Ancak farklı ülke ve kıtalardaki farklı etnik gruplardan elde edilen verilerin de yardımı ile modern teknoloji ve milimetrik ölçümler, yüzün canlandırılmasında yardımcı oluyor. Yüz canlandırılmasında en popüler yöntem adli yüz rekonstrüksiyonudur. Biz ise yumuşak dokuların oluşumu için kafatası ölçümlerinin analizinin yanı sıra dünya çapındaki örnekleme verilerine dayanan farklı bir yöntem kullandık. Elde edilen görüntünün kadının yüzü hakkında genel izlenim verdiğini düşünüyoruz. Yüzün yeniden yapılandırılması insanları büyülüyor. Hem sanatçılar hem de bilim adamları bu konuya çok fazla ilgi gösteriyor.

Antiquity Dergisininde (journal Antiquity) yayınlanan makaleye göre tahminen 13.600 yıl önce yaşadığı tespit edilen kadın iskeletinin kalıntıları, Kuzeybatı Tayland'daki Geç Pleistosen dönemine tarihlenen Tham Lod kaya barınaklarında bulundu.

Boyu 1,48 ile 1,56 metre civarında olan kadının 25-35 yaşlarında öldüğü tahmin ediliyor. journal Antiquity dergisinde yayınlanan makaleye imza atan antropologların iddialarına göre; yaşadığı çağ ve kalıntıların bulunduğu yer, kadının Güneydoğu Asya’ya yerleşmek için gelen ilk insanlardan olduğunu gösteriyor.

http://www.ibtimes.co.uk 


Benzer Haberler & Reklamlar