Güney Kıbrıs’ta Herkül’ü betimleyen bir mozaik bulundu.

Güney Kıbrıs’ta Herkül’ü betimleyen bir mozaik bulundu.

Güney Kıbrıs’ın Larnaka şehrinde yapılan altyapı çalışmaları sırasında Herkül’ü tasvir eden, Roma dönemine ait bir taban mozaiği bulundu.

Mozaiğin yalnızca 19 metre uzunluğunda 7 metre genişliğinde bir parçası çıkarıldı. Uzmanlar daha fazlasının hala gömülü olduğuna inanıyor. Çıkan parçada yapılan çalışmalar sonucunda, mozaiğin “Herkül’ün 12 Görevi”nden sahneler içerdiği ve Roma dönemine ait olduğu anlaşıldı.

Kıbrıs, MÖ 31 ile MS 4.yüzyıl arasında Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altındaydı. Yazılı kaynaklar ve yazıtlar sayesinde edinilen bilgilerden, bugün modern Larnaka’nın kurulu olduğu Antik Kition kentinin Kıbrıs’ta Roma kültürünün başlamasında önemli bir rol oynadığı söylenebilir.

Bölgede bir zamanlar Roma kültürünün etkin olduğu bilinse dahi bugüne kadar çok fazla Roma döneminden kalma kalıntıya ulaşılamamıştı. Bu sebeple bulunan bu taban mozaiği ve ait olduğu yapı Roma döneminde Kıbrıs’ın şehir olarak gelişimiyle ilgili önemli bilgiler sağlayacak. Uzmanlar mozaiğin benzersiz bir mozaik olduğunu ve Kıbrıs tarihini aydınlatmada yardımcı olacağını söylüyor. Kıbrıs, doğu Akdeniz’deki birçok antik esere ve birçok ülkeden gelen uzmanların yaptığı kazılara ev sahipliği yapıyor.

Mozaik daha korunaklı saklanabileceği bir müzeye aktarılarak özel yapılan bir odada sergilenecek.

Kaynak: AFP

Çeviri: Aktüel Arkeoloji

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar