Gökçeada Kent Müzesi açıldı

ÇANAKKALE: Türkiye'nin en büyük adası olan Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde "Kent Müzesi" törenle açıldı.

Kaymakam Muhittin Gürel, açılış töreninde yaptığı konuşmada, adanın ilk müzesine kavuşmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

İlçenin bu anlamda büyük bir eksikliğinin giderildiğini ifade eden Gürel, "Buraya gelen ziyaretçilerimiz hep Gökçeada'nın tarihini nasıl öğrenebileceklerini, buranın müzesinin nerede olduğunu soruyorlardı. Biz bu sorulara artık Gökçeada Kent Müzesi sayesinde cevap verebilecek duruma geldik." diye konuştu.

Belediye Başkanı Ünal Çetin de 1973'de yapılan ve bir süre hamam olarak işletilen eski binayı kent müzesi haline getirmek için tüm belediye çalışanları olarak büyük bir gayret gösterdiklerini belirtti.

Adanın kimliğine ışık tutacak müzenin oluşumunda katkı sunanlara teşekkür eden Çetin, ilçedeki okulların öğrencilerini Gökçeada tarihini öğrenmek üzere müzeye davet etti.

Açılışa, Gökçeada 5. Komando Alayı Komutanı Albay Hasan Paçalı, Gökçeada Metropoliti Krilyos Dragonis ile daire amirleri ve ada halkı katıldı.

Kent Müzesi
Mülkiyeti belediyeye ait iki katlı eski hamamda Gökçeada Belediyesince yaklaşık 2 yıl restorasyon çalışması yapıldı.

İnşası tamamlanan bina, adada yaşayan Türk ve Rum vatandaşların bağışladığı, adanın tarihini anlatan çok sayıda fotoğraf, tarihi eser, tarım ve ziraat malzemesiyle donatıldı.

İçinde adadaki ekonomik yaşamı, giyim kültürünü, eğitim öğretimi, kahve kültürünü anlatan bölümlerin yanı sıra, kılıç balığı avcılığı, süngercilik, arıcılık ve sabun üretimi gibi Gökçeada'ya has mesleklere ait eser ve fotoğrafların yer aldığı Gökçeada Kent Müzesi, ziyaretçilerine kapılarını açtı.

 

AA Burak Akay


Benzer Haberler & Reklamlar