Göbeklitepe tapınakları tekrar ziyarete açıldı

Göbeklitepe tapınakları tekrar ziyarete açıldı

Üzeri çatıyla kaplandığı için 18 aydır ziyaretçilere kapalı tutulan Göbeklitepe, çatılı haliyle yeniden ziyarete açıldı.

Şanlıurfa'da Neolitik döneme ait dünyanın bilinen en eski tapınaklarının bulunduğu Göbeklitepe arkeolojik alanı 18 ay sonra kapılarını ziyaretçilere açtı. Göbeklitepe'de tarihi tapınakların bulunduğu bölgeye koruma amaçlı inşa edilen çatı, 6 milyon 600 bin Euroya mal oldu.

Yaklalık 12 bin yıllık geçmişe sahip arkeolojik kalıntıların  Göbeklitepe’nin üzerine çatı ve canlandırma merkezi yapılması için 18 ay önce ziyarete kapatılmıştı.

1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından başlayan arkeoloji kazılarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8- 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin gelecek yılın başında asıl listeye girmesi için çalışma yürütülüyor.

 Ziyarette açılan Göbeklitepe'nin bu yıl turizm sezonunda yoğun yerli ve yabancı turistin beklenildiği öğrenildi.
 


Benzer Haberler & Reklamlar