Göbekli Tepe ders kitaplarında!

Göbekli Tepe ders kitaplarında!

Dünyanın bilinen en eski tapınaklarının keşfedildiği Göbeklitepe ders kitaplarındaki yerini aldı. Öğrenciler artık okul sıralarında Göbeklitepe'yi tanıma fırsatı bulacaklar.

Dünya tarihinin kronolojisini yeniden yazdıran arkeoloji kazılarına sahne olan "GöbekliTepe" ilk kez ders kitaplarında yer aldı.

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski  tapınak kalıntılarına ev sahipliği yapan Göbeklitepe, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl hak ettiği değeri gördü.

2016 yılında Şanlıurfa ziyaretleri sırasında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı "Göbeklitepe ders kitaplarında yer alacak mı?" sorusuna "Pek çok yayında bunlardan söz ediliyor ama henüz ders kitaplarında tam olarak ne olduğunu açıklayacak biçimde yer alması şuan mümkün değil" demişti. Bakan'ın bu açıklamalarından 1 yıl sonra Göbeklitepe'nin ders kitaplarındaki yerini aldığı görüldü.

Göbeklitepe, Ortaöğretim tarih kitaplarında "Yerleşik İnsan ve Medeniyet" başlıklı konunun ilk örneği olarak yer aldı. Yerleşik merkezlerinin yazıdan önce de var olduğu belirtilen konuda Göbeklitepe, Çatalhöyük, Çayönü bu dönemleri aydınlatan önemli bölgeler olduğu yazıldı.

KLAUS SCHMİDT DETAYI

Öte yandan kitapta müteveffa Alman Arkeolog 'Göbeklitepe'nin Babası' Klaus Schmidt de "Burada 1995 yılında Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından başlatılan kazılar sonucunda insanlık ve uygarlık tarihini yeniden değiştirecek veriler bulunmuştu" sözleriyle tarih sayfalarında öğrencilere tanıtıldı.

Kitap sayesinde artık öğrenciler tarihin sıfır noktası Göbeklitepe'yi tanıyacak ve Şanlıurfa'nın tarihe ışık tutan önemli bir şehir olduğunu bilecek. 

Özlem Koçhan / Ajans Urfa


Benzer Haberler & Reklamlar