Gaziantep Mecidiye Hanı restore ediliyor

Gaziantep Mecidiye Hanı restore ediliyor

Gaziantep'in Şahinbey Belediyesince onarımına başlanan 18. yüzyıl yapılarından Mecidiye Hanı'nın Sahaflar Çarşısı'na dönüştürülmesi planlanıyor.

Şahinbey Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1725 yılında inşa edilen ve Sultan Abdülmecid döneminde onarımı yapılan Mecidiye Hanı'nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Herhangi bir kitabesi veya tarihlendirmeye imkan verecek tezyini (süslemesi) bulunmaması sebebiyle eser, tarihi kayıtlar ve sözlü kaynaklardan alınan bilgiler çerçevesinde tarihlendirildi.

Han, eski kayıtlarda Han-ı Cedid ve Koca Nakıp Hanı olarak da anılıyordu.

Osmanlı mimari yapıları içerisinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna giren Mecidiye Han, bir dönem otopark olarak kullanıldı ve büyük tahribata uğradı.

Şahinbey ilçesi, Şahinbey Mahallesi'nde Şehitler Caddesi ile Yeni Çarşı Sokağı arasında, kentin kültür yolu ve önemli ticaret yollarının buluştuğu noktada yer alan Mecidiye Hanı'nda, han içinde ve cadde üzerinde 16 ve arka sokak üzerinde 14 olmak üzere toplam 30 dükkan bulunuyor.

Tarihi yapı, restorasyonu tamamlandıktan sonra Sahaflar Çarşısı ve okuma salonlarıyla kültür merkezine dönüştürülecek. Projenin hayata geçirilmesiyle kitap tanıtımları, imza günü etkinlikleriyle kentin sosyal ve kültürel hayatına da katkı sunulacak.

Harabe bir durumdayken Şahinbey Belediyesi tarafından devralınarak restorasyon çalışmalarına başlanan Mecidiye Hanı'nın Gaziantep'in en güzel hanlarından biri olduğunu belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "İki katlı hanın geniş bir avlusu bulunuyor. Fakat zaman içerisinde yıkılarak betonarme hale gelmiş. Şahinbey Belediyesi olarak burayı restore edip betonarme hale gelen üst katı da tekrar yapacağız. Restorasyon çalışmaları sonunda buranın Gaziantep'in kültürüne hizmet eden bir mekan haline gelmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

AA Yeter Erdine

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar