Fransa'da Sanat tarihi açısından önemli keşif

Fransa'da Sanat tarihi açısından önemli keşif

Fransa'da 14.000 yıllık olduğu tahmin edilen resimli 'tabletler' bulundu. Taş plakalarda yer alan çizimler sanat tarihi açısından çok önemli bir geçiş evresini yansıtıyor. M.Ö. 12.000'de çizilmiş başında ışık halesi bulunan at figürü ise başlıbaşına bir tarih öncesi sanat şaheseri.

Fransa'nın Brittany (kuzeybatı Fransa) bölgesindeki Plougastel-Daoulas kasabasının Finistere mahallinde yaklaşık kırk tane tarih öncesi gravür keşfedildi. Üst Paleolitik Çağa ait tablet denebilecek ebatlarda taş plakaların 14.000 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Avrupa'da oldukça nadir bulunan üzerinde sanatlar çizimler barındıran taş tabletler, at ve boğa gibi hayvanların çizimini içeriyor.

Taş tabletlerin 1987 yılında  keşfediliği ama bulunduğu günden itibaren gizli tutularak basına açıklanmadığı belirtildi. Önemli keşif, Amerika'da yayınlanan bilimsel dergi PlLOS ONE'de yayınlandı.

ArMen dergisinde Nicolas Guillas imzasıyla yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre, üzerinde gravüler çizilen tabletler bir kasırga sonrası tesadüfen bulundu. III. Napoleon'un eşine itafen Empress's Rock (Kraliçe'nin kayası) adını taşıyan tepenin yanındaki uçuruma bakan bir çam ağacının, kasırganın etkisi ile köklerinde ayrılması üzerine bir yer altı sığınağı fark edildi. alanda arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirildi.

Denize 50 kilometre mesafedeki barınağın, iki ile on kişi arasında değişen gruplrca avcılık için kullanıldığı sanılıyor. 

Côte d'Azur Üniversitesi'nden Profesör Nicolas Naudinot başkanlığında çalışan arkeolog ekibi, 26 yıl sonra 2013 yazında sonuçlanan kazılarda çakmaktaşıları, bıçak ve çeşitli aletler buldu. Fakat Paleolitik sığınakta bulunan en önemli eserler uzunlukları15 ila 30 cm uzunluğunda değişen 45 şist plakası (killi yapraktaşı) parçasıydı. Çünkü 'tablet' denebilecek bu killi yapraktaşları insan eliyle işlenmiş gravürler içeriyordu. Bir tanesinin ışın halesi bulunan at tasviri olmak üzere tabletlerde çeşitli hayvan figürleri ve sanatsal oymalar vardı.

Arkeolog Prof. Nicolas Naudinot "Brittany'da bilinen en eski eserler bunlar. Bu gravürlerin güzelliğine ve çizmlerin ustalığına hayran kaldık, çok stilize hayvanlar çizilmişti. Toynakları, yeleleri ile genç bir tay ki ışınla taçlandırılmıştı ... Bu çok etkileyici" diyor.



Prof. Naudinot, "Fransız hatta Avrupa ölçeğinde bu gravürler çok önemli. Çünkü araştırmacılar tarafından çok az bilinen "sanatsal geçiş "döneminin bir parçasıdır. Magdaleniyen yani figüratif sanat ile Azilian yani şematik ve geometrik sanat arasında bir geçiş evresine aittlr. Avrupa tarihöncesinde, bu tür bir şematik figürün yok. İlk kez Işık halesi (aureole) ile betimlenen hayvan çizimi keşfettik ki bu çok güçlü sembolizm hissi uyandırıyor" dedi.



Plougastel-Daoulas kazısı bu yaz devam edecek. Her ne kadar barınağın varlığı yıllarca gizlenmiş olsa da yağmalara karşı korunması zor bir bölgede yer aldığı için resmi kurumlar muhafa için çalışmalarını sürdürüyor.

Arkeolojikhaber

 




 


Benzer Haberler & Reklamlar