Fatih'te  480 tarihi eser daha restore edilecek

Fatih'te 480 tarihi eser daha restore edilecek

Fatih'te restorasyon bekleyen 480 tarihi eserin projeleri, Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yarımadadaki ihya sürecini ve projelerini anlattı. Dünyada bin yılı aşmış tarihe sahip ve hala iddiasını devam ettiren şehir sayısının çok az olduğunu ifade eden Demir, dünya şehri olmayı hak eden yegane yerlerden birinin İstanbul olduğunu söyledi. 

Etrafı surlarla çevrili, Hz. Peygamber tarafından müjdelenmiş şehrin en önemli ilçesinin Fatih olduğunu dile getiren Demir, Fatih'in kadim medeniyetler üzerinde, Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu'nun muazzam eserlerinin konumlandığı bir ilçe olduğuna dikkati çekti.

İstanbul'da geçmişten günümüze ayakta kalan birçok eser bulunduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:

"Fatih'te 10 bin 400 tescilli ve korunması gereken tarihi eser var. Bunları sınıflandırdığımızda; büyük anıt eserler, padişahlar adına yapılmış büyük camiler, medreseler, sıbyan mektepleri, sarnıçlar, çeşmeler, tekkeler ve sivil mimari örnekleri dediğimiz binalar. Bunlar, geçmişle geleceği birbirine bağlayan eserler. İlçede ihya çalışmalarını 2004 yılından itibaren başlattık. Bu tarihi eserlerin restorasyonuyla ilgili bir yönetmelik çıkartıldı. Bu yönetmelikle tüm belediyelerin topladığı emlak vergilerinin yüzde 10'u, bu tarihi eserlerin restorasyonuna ayrıldı. Tarihi eserlerin restorasyonuyla ilgili bir kaynak oluştu. 2005 yılında oluşmuş kaynağa dayanarak, ondan destek alarak günümüze kadar yüzlerce tarihi eserin restorasyonunu yaptık. İlçede 2005 yılından bu yana 12 yılda 320 tarihi eserin restorasyonu gerçekleşti. Toplam maliyeti 250 milyon lira oldu."

Mustafa Demir, Fatih'te Mihrimah Sultan, Yavuzsultan Selim, Süleymaniye, Fatih camilerinin restorasyonunun bittiğini, Beyazıt Camisi, Sultanahmet ve Yeni Cami'nin restorasyonun ise devam ettiğini söyledi.

İlçede henüz restorasyonu yapılamayan, sırada bekleyen 480 tarihi eser bulunduğu bilgisini veren Demir, "Bunların projeleri bitti, Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı ve şu anda restorasyonu bekliyor."

Kapalıçarşı projelerinin de tamamlandığını ve kurul tarafından onaylandığını ifade eden Demir, şöyle devam etti:

"Yani aslında tarihi Fatih'teki sur içinde tarihi eserlerin henüz restorasyonu veya ihya görülmemiş eserlerin de projeleri yapılıp Anıtlar Kurulu'ndan onaylamaları suretiyle kayıt altına alınmış oldu. Artık bunlara herhangi bir şey olmaz. Bunların artık milimetre karesine varıncaya kadar tıpkısının aynısını yapmak mümkün. Ama 2002 yılından önce bunların kayıtları bile yoktu. selatin cami dediğimiz, övgüyle bahsettiğimiz camilerimizin bile, kayıtları, röleveleri yoktu. Çok şükür onlar aşıldı. 1998'den 2002 yılına kadar Vakıfların Türkiye çapında yaptığı restorasyon sayısı 46 iken, şu anda 5 bin 400 büyük çaplı tarihi eserlerin restorasyonu gerçekleşti."

- Restorasyonu tamamlanan eserler 

Fatih'te Ekmekçizade Ahmet Paşa, Sinan Paşa, Hafız Ahmet Paşa, Sultanahmet, Hadım Hasan Paşa, Rüstem Paşa, Nişanca Mehmet Bey, Kaba Halil, Şehzade Mehmet ve Üçbaş Nurettin Hamza medreselerinin restorasyonu tamamlandı. 

Mehmet Şemsettin Efendi, Şeyh Ahmet Buhari, Beşikçizade, Emir Buhari, Sümbül Sinan ve Hindular tekkelerinin de restorasyonu gerçekleştirildi.

İlçede ayrıca, Arap Kuyusu Sıbyan Mektebi, Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi, Kazgani Sıbyan Mektebi Ve Çeşmesi, Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi, Ali Fakih Sıbyan Mektebi, Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi, Üsküplü Yahya Paşa Sıbyan Mektebi, Fil Damı (Zeyrek Sarnıcı), Alman Çeşmesi, Sultan Sarnıcı da restorasyonu tamamlanan eserler arasında bulunuyor.

 Restorasyonu tamamlanan anıt yapılar arasında da Hırka-i Şerif Muhafızlık Konağı, Murat Molla Kütüphanesi, Murat Molla Ahşap Konak, Murat Molla İdare Binası, Fatih Belediyesi Eski Başkanlık Binası, Sultan Abdülmecid Evi, Dimitri Kantemir Evi, Suphi Paşa Konağı, Çinili Hamam ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı bulunuyor.

İhya camiler arasında ise Kambur Mustafa Paşa Camisi, Kasap Halil Camisi, Tarsus Mescidi, Piri Mehmet Paşa Camisi, Altıboğaça Camisi, Süleyman Subaşı Camisi, Helvacıbaşı İskender Ağa Camisi'nin aralarında bulunduğu 31 cami yer alıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar