Ekşi Höyük'te 8 bin 600 yıllık U planlı yapı bulundu

Ekşi Höyük'te 8 bin 600 yıllık U planlı yapı bulundu

Ekşi Höyük'te yaklaşık olarak M.Ö. 6 bin 200 ila 6 bin 600 yılları arasına tarihlenen benzeri görülmedik U tipinde inşa edilmiş bir yapı kalıntısı bulundu. Yapının içinde yangın izleri bulunması dikkat çekti.

Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu'nun yürütüğü, Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Ekşi Höyük'teki arkeoloji kazılarında benzersiz (unique) bir yapılanma tipi keşfedildi.

Neolitik döneme ait olduğu tahmin edilen daha önce hiç karşılaşılmamış U planlı yapının Karbon 14 tarihlemesi, yaklaşık olarak M.Ö . 6 bin 200 ile 6 bin 600 yılları arasında kullanıldığını gösterdi. Binanın içinde yangın izlerinin durması dikkat çekti.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu, yapının en azından kazı yaptıkları bölgede daha önce hiç karşılaşılmamış, benzersiz bir neolitik yapı tarzı olduğunu belirttti ve  "yapı kalıntısı içinde bulunan eşyaların neolitik dönem yaşam tarzına ait önemli ipuçları verebileceğini" söyledi.

Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Denizli'nin Çal ilçesinde bulunan Ekşi Höyük'teki kazılarda 8 bin 600 yıl öncesine ait bulguların ortaya çıkartıldığını söyleyen Dedeoğlu, Neolitik döneme ait höyükteki kazı çalışmalarına 2015'te başladıklarını hatırlattı.

Kültür Bakanlığının yanı sıra Pamukkale, Koç, Trakya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitelerindeki akademisyenlerden destek aldıklarını ifade eden Dedeoğlu, Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ekşi Höyük'teki kazılarda insanlık tarihine ışık tutacak bulgular elde edildiğini vurguladı.

 

KAZI ALANINDA BULUNAN ERKEK İSKELETİNİN İRİLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Kazı çalışmalarında 8 bin 600 yıllık bulguların ortaya çıkartıldığını aktaran Dedeoğlu, şöyle konuştu:

"Bulunan 5 ayrı insan kemiği inceleniyor. Erkek iskeletinin oldukça iri olduğu göze çarpıyor. Kazı alanından çıkardığımız materyaller, insanların kullandığı aletler, mimari tabanları incelediğimizde buranın 8 bin 600 yıl önce kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 8 bin 600 yıldan daha öncesine gitme ihtimali var. Höyüğün 9-10 bin yıl önce kullanıldığı da ortaya çıkabilir. Bu kazı, bilim insanlarını oldukça heyecanlandırıyor."

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan da 26 kişilik kazı ekibine destek olduklarını dile getirdi.

Kazı ekibinin Aşağıseyit Mahallesi'ndeki höyükte de çalışma yapacağını hatırlatan Akcan, "Bu kazılar sadece Çal için değil, bilim dünyası ve insanlık tarihi adına da oldukça önemli." diye konuştu.

arkeoloji.tv - AA


Benzer Haberler & Reklamlar