Efsanevi Kral Abgar'ın akrabası bulundu

Efsanevi Kral Abgar'ın akrabası bulundu

Şanlıurfa'da Kale Eteği Projesi kapsamında çalışan arkeologlar, Abgar efsanesinde, ilk Hristiyan kral olduğu belirtilen V. Abgar Ukkama'nın akrabasına ait mezar buldular.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince yürütülen Kale Eteği Projesi çalışmalarında yeni kaya mezarları ve mozaikler bulunduğu bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, çalışmaların sürdüğü 45 dönümlük arazide arkeologların çalışma yürüttüğü kaydedildi.

Çalışmalar kapsamında bugüne kadar 80'e yakın kaya mezarının restorasyonunun gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Çalışmaların sürdüğü alanda son olarak yeni bir kaya mezarı ve mozaikler bulundu. Urfa Kalesi tepe yamacının en üst bölümünde bulunan ve diğer kaya mezarlarına nazaran daha büyük olan yeni mezarın Kral Abgar'ın ailesinin önde gelenlerinden birine ait olduğu tahmin ediliyor. Kesin olmayan bilgilere göre ailenin önde gelenlerinden birinin ve iki taraflı 10 yakınının yer aldığı yeni kaya mezarının bulunması heyecanla karşılandı. 

Öte yandan alanda çalışmalarını sürdüren arkeologlar aynı alandaki başka bir kaya mezarında ise taban mozaiğine rastladı. Proje çerçevesinde rastlanan 5. mezarda ise Süryanice yazıtlar ve ince işlemeler dikkat çekti."

- Kral Abgar Efsanesi

Abgar efsanesinde, V. Abgar Ukkama'nın ilk Hristiyan kral olduğu ifade ediliyor. Edessa Bölgesi'nde MÖ hüküm sürmüş olan Abgar'ın, Hazreti İsa'nın tebliğinden hemen sonra Hristiyanlığı kabul ettiği ve kendi halkına da benimsettiği kaydediliyor.

Yasin Dikme - AA


Benzer Haberler & Reklamlar