Dünyanın en eski Piramiti Kazakistan'da bulundu

Dünyanın en eski Piramiti Kazakistan'da bulundu

Kazakistan'da bulunan dünyanın ilk piramiti Mısır Piramitlerinden 1000 yıl önce yapılmış.

Kazakistan'da  Kahire( Cairo) yakınlarındaki Sakkara (Saqqara) Piramidinin sitilinde yapılmış, basamaklı bir piramit keşfedildi. 

Begazinskaya ya da Befazinkaya olarak adlandırılan piramitin günümüzden 3000-3500 yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor.  Yaklaşık 2700 (M.Ö. 500) yıl önce firavun Djoser için yapılan piramitle Begazinskaya piramitinin  mimari açından benzerlikler içermesi arkeologları şaşırttı. 

Dailymail'in haberine göre basamaklı piramitin Mısır'daki benzerlerden 1000 yıl daha önce inşa edildiği belirtildi.

 

Piramati geçen yıl bulduklarını ve gizli tuttuklarını söyleyen arkeologlar, şimdi piramitin içinde mezar odası aradıklarını açıkladılar. 

Bronz çağına tarihlenen piramitin, Mısır'daki benzeri ile aynı planda yapılması dikkat çekti. 

Karaganda Şehir Üniversitesinden arkeolog Viktor Novozhenov, "bu piramidin Saryarke'de yaşayan yerel bir firavun için yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu muhtemelen Geç Tunç Devrinde yaşamış bir kabile lideri olabilir" dedi. 

Keşif Karaganda'daki (Saryarkinsky Archeology Institute in Karaganda) Saryarkinski Arkeoloji Enstitüsü bünyesinde Igor Kukushkin  liderliğindeki ekip tarafından yapıldı. 

Karaganda SSCB zamanında siyasi isimlerin sürgün edildildiği ("middle of nowhere") hiç bir yerin ortası  yani türkçedeki tam karşılığı ile Fizan'ın dibi anlamına gelen bir yerdi. 

Bu keşif, Kazakistan'daki kültür tarihinin sanıldığından daha derin gerçekler içerdiğini gösteriyor. 

Arkolog Viktor Varfolormeev mezar piramitin  Kazakistan yakınlarındaki Talda nehrinin sağ kıyısında yer alan Shet ilçesinde bulunduğunu belirtti. Piramidi yaklaşık 27 ayrı bölümden oluştuğu ve mezar odası çapının 7 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirti.

Daha önce Meksika ve Çin'de Mısırdakilere benzer yada farklı formlarda piramitler bulunmuştu, Kazakistanda ilk kez bu tip bir yapıya rastlandı. 

Öte yandan piramtin uzun yıllar Türklerin at oynattığı bozkırlarda bulunması, inşa edenlerin Türkler olma ihtimalini de barındırıyor.

Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar