Dünyanın en eski mantar fosili mucizevi şekilde korundu

Dünyanın en eski mantar fosili mucizevi şekilde korundu

Şu ana dek bilinenden 99 milyon yıl daha yaşlı, en eski mantar fosili adeta imkasızı başardı ve mucizevi şekilde kireç taşının içinde korunarak günümüze ulaştı.

Yaklaşık 115 milyon yıl önce, antik süperkıta Gondwana parçalanırken bir mantar nehre düştü ve imkansız gibi görünen bir yolculuğa çıktı. Onun kaderi fosilleşerek korunup, günümüz bilimcilerini şaşırtmaktı.

Dünyanın en eski mantar fosili, olağanüstü derecede seyrek görülen olasılıkla, 115 yıl boyunca bir kireç taşı içinde tek parça kalmayı başardı.  Araştırmacılar mantarları Agaricales sınıfına kaydettiler ve Gondwanagaricites magnificus olarak adlandırdılar.

Gondwanagaricites magnificus Mmantar yaklaşık 5 santimetre (2 inç) boyunda.

Bilim adamları, Brezilya'nın kuzey doğusunda, kireç taşı içinde sağlam kalarak bugüne gelen mantarın sırrını hâlâ merak ediyorlar.

Plos One Dergisinde; En Esk Mantar Fosili (The oldest fossil mushroom) başlığı ve Sam W. Heads, Andrew N. Miller, J. Leland Crane, M. Jared Thomas, Danielle M. Ruffatto, Andrew S. Methven, Daniel B. Raudabaugh, Yinan Wang imzaları ile yayınlanan makaleye göre; Mantar, her nasılsa, çok tuzlu bir lagünün içinde kalarak battı ve suyun içinde tuz tabakaları arasında kaldı. Zamanla üzerinde ince tortul tabaka katmanları oluştu. Mantar mineralize oldu, dokuları pirite (aptal altın) oldu daha sonra Mineral goatit'e dönüştü.

Illinois Doğal Tarih Araştırmaları'ndan (Illinois Natural History Survey) paleontolog Sam Heads, Brezilya'nın Crato Oluşumu çalışmaları esnasında bir fosil koleksiyonunu dijitalleştirirken mucize mantarı keşfetti.

"Çoğu mantar büyür ve birkaç gün içinde yok olur" diyen Sam Heads, "Bu mantarın tamamen korunmuş olması çok şaşırtıcı" yorumunu yaptı.

Paleontolog Sam Heads, "Düşündüğümüz zaman, adeta mucize gerçekleşmiş gibi; bu şeyin burada olma ihtimali ne kadar? Bu gölette büyümek üzere bir lagünde yaşamayı başarmak ve  üstesinden gelmek zorunda olduğu diğer engelleri aşmak, mineralize olmak ve 115 milyon yıl korunmak. Bu çok çok düşük bir olasılık. Ama bu mantar bunu başardı. Bu, bir mantarın korunması için çok daha olası bir senaryo; çünkü bir ağaçtan doğrudan orman zeminine düşen reçine, örnekleri kolayca koruyabilir: Bu şimdiye kadar mantar fosil kayıtları verilen durum böyle görünüyor" dedi. 

DAHA ÖNCEKİ EN ESKİ MANTARDAN 99 MİLYON YIL DAHA YAŞLI

Bu keşiften önce, bulunan yeni fosil mantarların kehribar renginde korunmuş olduğunu bildiren INHS mikologu Andrew Miller da yeni raporda yer aldı.

Güneydoğu Asya'da amberde bulunan bir sonraki en eski mantar fosilinin yaklaşık 99 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar