Donduran Kalesine restorasyon bekleniyor

'Donduran Kalesi' olarak da bilinen Beyler Kulesi için mahalle sakinleri restorasyon yapılmasını istedi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Yenipazar Meslek Yüksek Okulu (MYO) yolu üzerinden yaklaşık 5 kilometre uzağında olan Yenipazar’ın en kalabalık mahallelerinden Donduran’da bulunan 'Donduran Kalesi' için zemin çalışmaları yapıldı.

Donduran Muhtarı Ali Kara başta olmak üzere tüm mahalle sakinleri, restorasyonun bir an önce yapılmasını istediklerini dile getirdi. n 60 metre kuzeyinden geçecek olduğu bilinen Aydın-Denizli otobanı ise mahalle halkını korkutuyor.

Ses Gazetesi'nin haberine göre; Muhtar Kara, "Bu bina, Osmanlı Dönemi’nden kalma olup; şu anda bu durumdadır. Restore edilmesi için müracaatlarımız var ve önümüzdeki günlerde restore işlerine başlayacaklar. Korktuğumuz nokta ise binamızın 60 metre önünden Aydın-Denizli otobanı geçecek. Bu yüzden korkuyoruz, hafif bir sarsıntıda yıkılacak mı, bilmiyoruz. Onun için restore işlemlerinin hemen yapılmasını istiyoruz" dedi.

Beyler Kulesi (Donduran Kalesi)

Aydın İlinin Yenipazar İlçesi Donduran Köyünün güneyinde yer almaktadır. Moloz taş tuğla ve yer yer mermer spoilen malzemeden inşa edilmiştir. Birbirine bitişik iki kare mekandan oluşan kulenin batı cephesine bitişik kare mekan daha küçük ebatlardadır.

Kubik bir yapı olan Donduran Kulesi: Birinci, ikinci ve teras katından oluşmaktadır. Ahşap kat döşemeleri yandığı için mevcut değildir. İkinci kat doğu duvarında üçgen alınlıklı ocağı bulunmaktadır. Teras katta duvarlarda mazgal delikleri vardır.

Giriş kapısı yine bu cephede birinci katın duvarının ortasındadır. Kuleye giriş muhtemelen çekme köprünün iç tarafındaki merdiven basmakları ile sağlanıyordu. Çekme köprünün makara sisteminin kalıntıları kapının ahşap lentosunun ortasındaki makaradan anlaşılmaktadır. Duvarlarda büyük ve küçük çatlaklar vardır. Kule devrin anlayışına uygun olarak köyün üstünde, köy ve Menderes ovasına hakim bir konumda inşa edilmiştir. Kulenin kesin yapım tarihi belli değildir. Köyün içindeki çeşmelerin kitabelerindeki H.1177-1178 (1763-1764), (1764-1765) tarihleri kulenin yapım tarihlerine ışık tutmaktadır. Kulenin önemi Aydın ilinde ayakta kalmış üç kuleden biridir.


Benzer Haberler & Reklamlar