Danıştay: Arkeolojik SİT alanına güneş enerjisi santrali kurulamaz

Danıştay: Arkeolojik SİT alanına güneş enerjisi santrali kurulamaz

Danıştay 14’üncü Dairesi, 1’inci ve 2’inci derece arkeolojik SİT alanlarına güneş enerjisi santrali kurulmasına izin veren kararın yürütmesini durdurdu.

Mimarlar Odası, Arkeologlar Derneği ve Ekoloji Kolektifi Derneği, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 662 sayılı ilke kararının iptali talebiyle yargıya başvurmuştu.

Dava dilekçesinde ‘güneş enerji santrallerinin kurulumu için yapılması gereken uygulamaların arkeolojik kalıntılara zarar vereceği ve bir arkeolojik çalışmada katmanlardaki buluntuların birlikte değerlendirilme şansının bu uygulamalarla ortadan kalkacağı; bilimsel kazı planlanmamış alanlarda var olan kültür varlığı potansiyelinin, yani toprak altının korunmayacağı’ savunulmuştu.

Danıştay 14’üncü Dairesi oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı aldı. Arkeolojik SİT alanlarını koruma ve kullanma koşullarına ilişkin esas norm niteliğindeki 658 sayılı ilke kararına atıf yapılan gerekçeli kararda şöyle dendi: “Söz konusu ilke kararı alınırken, uluslararası sözleşmeler ve kanunlar ile düzenlenerek, güvence altına alınan koruma yükümlülüğü, ve yaklaşımından uzaklaşıldığını göstermektedir. Dava konusu ilke kararı 1. ve 2. derece arkeolojik alanlarında güneş enerjisi santralleri kurulmasına izin vermesi sebebiyle 658 sayılı ilke kararına aykırıdır.”

Konuya ilişkin bir açıklama yapan davacı üç kurum, Danıştay’ın durdurma kararının ardından koruma kurulları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı koruma ilkelerine aykırı uygulamalara karşı göreve çağırdı.

13 bin 947  arkeolojik sit alanına sahibiz

Dünyanın en fazla örenyerine sahip coğrafyalarının başında gelen Türkiye’de toplam 13 bin 947 arkeolojik sit alanı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Anadolu’nun zengin kültür mirasını korumayı amaçlayan arkeolojik sit alanlarının 9 bin 380’i birinci, 639’u ikinci, 1427’si de 3. derece olarak belirlenmiş. 1530 karma dereceye sahip arkeolojik sit alanı bulunurken ayrıca 971 de derecelendirme çalışması süren korunan alan bulunuyor. Söz konusu sit alanlarının çok büyük bir bölümünde ise arkeolojik kazı yapılmıyor.

DHA


Benzer Haberler & Reklamlar