Dandanakan arkeoloji kazılarında şifacı aletleri bulundu

Dandanakan arkeoloji kazılarında şifacı aletleri bulundu

Büyük Selçuklu Devleti’nin doğuşunu hazırlayan Dandanakan Savaşı’nın yapıldığı alanda yer alan Dandanakan Kalesi ve çevresindeki arkeolojik kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı.

Büyük İpek Yolu’nun tarihi ve kültürel mirasını araştırma programı çerçevesinde  yürütülen çalışmalarda orta çağa ait yeni arkeolojik eserler bulundu.

Türkmenistan’ın Mary şehrindeki “Antik Merv” ve “Eski Serahs” şehri arasındaki Dandanakan bölgesinde, 2017 ilkbahar döneminde kazı çalışmalarına başlanmıştı. Arkeologların çalışmalarında, sur duvarının bir bölümüne ulaşıldı… Ayrıca kale içinde  birkaç oda, kale dışında da temperik tuğla ve seramik borulardan oluşan su hattı bulundu.

Kale içindeki odalardan birinde çok sayıda cam eşya parçaları ve metal aletlere rastlanıldı. Labaratuar araştırmaları sonucuna göre bu parçaların, ortaçağ şifacılarının kullandığı aletler olduğu açıklandı.

Dandanakan Kalesi’nde elde edilen bulguların çok önemli olduğunu ve ülkenin tarihine ışık tuttuğunu belirten Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov; bulguların, Türkmenlerin yüksek kültürlerinin kanıtı ve uygarlığın gelişmesine yaptığı katkının göstergesi olduğunu vurguladı.

Kazılarda elde edilen arkeolojik eserler,gerekli restorasyon ve korumaya yönelik çalışmaların ardından, Devlet Tarih ve Kültür Müzesi’nde sergilenecek.   

TRT Avaz   


Benzer Haberler & Reklamlar