Cornucopia nedir?

Bereket Boynuzu

BEREKET BOYNUZU - (Cornucopia - Refah boynuzu - welfare horn)

Yunan sanatında kullanılan ve genelde içinde bolluk- bereket simgesi meyveler bulunan boynuz şekilli kaptır. Meyvelerden biri genellikle nar olurdu.

Latince “Cornu” (boynuz) ve “copia” (bolluk) birleşiminden oluşmaktadır. Genellikler içi meyveler ve çiçeklerle dolu olarak verilmektedir. Bazen yanlarından kurdeleler sarkar. Mitolojide Zeus- Amalthea, Dionysos, Herakles, Hades- Persephone ile ilişkili konularda karşımıza çıkmaktadır. Antikdönem sanatında betimlemelerine ilk olarak Klasik dönemde rastlanmaktadır. M.Ö. IV. yüzyılda tanrılaştırılarak, Bizans dönemine dek kullanılmaya devam etmiştir.

Özellikle Ptolemaios Hanedanlığı’nın etkisiyle, Hellenistik dönem sanat eserlerinde, sıklıkla betimlenmiştir.Ptolemaioslar, tek (keras) ya da çift bereket boynuzunu (dikeras) kendilerine sembol olarak seçmişlerdir. Dikeras’ın Ptolemaios II tarafından Arsinoe II için tasarlandığı düşünülmektedir. Grek-ler’de Tykhe, Romalılar’da ise Fortuna şans, bolluk, bereketi simgelemektedir ve genellikle bu mitolojik figürlerin sol ellerinde bereket boynuzu taşır şekilde betimlemeleri yapılmıştır. Grekler’de bir nymphe olan Khloris ve Roma İmparatorluğu’nda Flora, çiçeklerin ve bereketin tanrısıdır.

Bereket boynuzu, antik dönemde, bereketin, bolluğun, zenginliğin simgesi olarak kullanılmıştır.

Bereket boynuzu genellikle gergedan boynuzu şeklinde tasvir edilir.


Benzer Haberler & Reklamlar