Çin'de 2.200 yıllık ofis ve müzik aleti parçaları bulundu

Çin'de 2.200 yıllık ofis ve müzik aleti parçaları bulundu

Antik Çin’de devlet binasının kalıntıları arasında vurmalı bir müzik aleti olan taştan yapılmış chime adı verilen (çan sesi veren bir tür çalgı) müzik aletinin parçaları bulundu.

Çin’in Kuzeybatısında yer alan Shaanxi eyaletindeki arkeoloji kazılarında arkeologlar, Qin Hanedanlığı döneminde (MÖ 221-207) devlet binasının müzik bölümü olduğuna inanılan kalıntılara ulaştı.

Arkeolojik Eyalet Araştırmacı Enstitüsünde görevli arkeolog Zhang Yanglizheng, birbirine eşit 4 odadan oluşan ve kil duvar kalınlıkları ortalama 3 metre olan yapının kalıntılarının 110 metre uzunluğunda ve 19,5 metre genişliğindeki alana yayıldığını belirtti.

Xixian’da kazılan yeni alanda kalıntılar arasında tuğla ve fayans gibi mimari parçaların yanı sıra, antik Çin’de vurmalı bir müzik aleti olan taştan yapılmış chime adı verilen (çan sesi veren bir tür çalgı) müzik aletinin parçaları bulundu.

Kazı ekibinin başkanlığını yürüten Xu Weihong, kazı çalışmaları sırasında üzerinde “kuzey sarayının müzik bölümü” anlamında "beigongyuefu" yazan 23 parça chime parçası bulduklarını belirtti.

Arkeologlar chime’ların üzerinde yanık izlerinin olduğunu belirtti.

Xu, bulunan dört odadan ikisinin boş olduğunu ve önceki odanın yanmadan önce yağmalandığını, düşündüklerini söyledi. Bu yağmalamanın Qin İmparatorluğu hükümdarlığında yapılan ayaklanmayla bağlantılı olabileceği ileri sürüldü.

Shaanxi, Qinshihuang ve terracotta askerleri’nin de dahil olduğu zengin arkeolojik buluntuları ile ünlüdür.

Xu, yazıların, Qin Hanedanlığı’nın antik kenti olan Xianyang’daki müzik bölümünün devlet ofisi olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

aktüel arkeoloji (chinadaily.com)


Benzer Haberler & Reklamlar