Çiftliği süsü 2 bin yıllık adak taşının yazıları okundu

Çiftliği süsü 2 bin yıllık adak taşının yazıları okundu

Konya'nın Sarayönü ilçesindeki Konuklar Tarım İşletmesinin bahçesini süsleyen kitabeli taştaki yazıyı çözen uzmanlar, çiftliğin Roma döneminde de devlet çiftliği olarak faaliyet gösterdiğini ortaya çıkardı.

İlçenin 10 kilometre kuzeyinde yer alan 44 bin 570 dekar tarım arazisine sahip Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 1942 yılında devlet tarafından işletmeye alındı.

Önce zirai kombine haline getirilen ve 1950'de "Devlet Üretme Çiftliği" adını alan işletme, 1984'ten bu yana Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetini sürdürüyor.

Günümüzde Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü adı altında üretim yapan çiftlikte, yem bitkileri tohumunun yanı sıra hayvancılık için kaba yem de üretiliyor.

Hububat ve yem bitkilerinin tamamının tohumluk olarak değerlendirildiği işletmede, 1000 baş kapasite ile büyükbaş besi yetiştiriciliği yapılıyor.

- Çiftlik, Roma İmparatorluğu'na doğrudan bağlıymış

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarayönü'nün geçmişinin tarih öncesi dönemlere dayandığını söyledi.

İlçenin; Hitit, Frig, Roma ve Bizans gibi uygarlıklara ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Bahar, zengin Roma yerleşimlerinin olduğu yerde çok sayıda mimari kalıntının bulunduğunu bildirdi.

- Adak taşını 2 bin yıl sonra yine bir müdür dikti

Bahar, Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü bahçesinde, işletmenin antik dönemde de çiftlik olarak kullanıldığını gösteren kalıntıların varlığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Günümüzde de zirai faaliyetin sürdüğü bir çiftlik. Araziden getirilmiş taşlar var. Bunların bir kısmı idari binanın önüne konulmuş. Yaptığımız araştırmada, adak taşı üzerindeki yazılanlardan buranın Roma döneminde imparatorluğa doğrudan bağlı çiftlik olduğunu anlıyoruz. Roma dönemindeki çiftlik müdürü tarafından, hasat bayramını kutlamak için adak taşı yaptırılmış. O çiftliğin çalışanlarıyla ilgili mezar taşları da var. Bölgede 20-30 yıl önce bulunan bu adak taşı, günümüzdeki çiftlik müdürlüğünün karşısına konulmuş. Bu paralellik hoşumuza gitti. Romalı çiftlik müdürü adak taşı yaptırıyor, günümüzde ise bunu yine bir müdür getirip idari binanın karşısına dikiyor. Gayri ihtiyari 2 bin yıl öncesinden gelen geçmişe ortak oluyor."

Yaptığı araştırmada işletmenin 2 bin yıllık geçmişe sahip olmasının kendisini heyecanlandırdığını aktaran Bahar, "Buranın da geçmişte çiftlik olması ilgimizi çekti. Bazı mezar taşlarından anladığımız kadarıyla Osmanlı döneminde de burada bir faaliyet olmuş. Sadece günümüzde değil. Roma ve Osmanlı döneminde de kesintisiz gelenek sürüyor." ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar