Cheddar Adamı siyah derili ve mavi gözlüydü

Cheddar Adamı siyah derili ve mavi gözlüydü

10.000 yıl önce İngiltere topraklarında yaşayan ilk Britanyalı, günümüz ngilizlerinden hayli farklıydı. İlk Britabyalının derisi siyah ve gözleri maviydi.

Araştırmacıların ifadesine göre; yaklaşık 300 nesil önce, yani 10.000 yıl önce yaşayan ilk modern Britanyalının deri rengi siyahtı ve gözleri maviydi.

Britanya’nın Cheddar Adamı olarak bilinen en eski tüm iskeleti, yaklaşık 100 yıl önce Gough Mağarası’nda bulunmuştu.

Şimdi ise Cheddar Adamı’na yapılan eşi görülmemiş bir DNA analizi ve yüz yapılandırması, genç adamın daha önce düşünülenden daha koyu bir ten rengine, mavi gözlere ve kıvırcık saçlara sahip olduğunu gösteriyor.

Daha önce, Cheddar Adamı’ın DNA verilerine dayanmayan rekonstrüksiyonu, onu daha açık bir cilt rengi ile tasvir etmişti.

Söz konusu araştırma ve yeniden yapılandırma süreci, yakında yayınlanacak bir belgesel için yapıldı. Belgeselin adı; “İlk Britanyalı: 10.000 yaşında bir adamın sırları.” (The First Brit: Secrets of the 10,000 year old man.)

Doğa Tarihi Müzesi’nden araştırma lideri Ian Barnes, “Benim için ilginç olan şey sadece ten rengi değil, şimdiye kadar gördüğünüz kimseye benzemeyen özellikler kombinasyonu.” diyor.

“İlginç olan sadece koyu renk cilt ve mavi gözler değil, çünkü bu kombinasyonu bugün de görebilirsiniz. Aynı zamanda yüz şekli de çok ilginç. Dolayısıyla tüm bunlar bir araya gelerek onu bugün etrafta gördüğünüz kişilerden farklı kılıyor.”

Barnes ve meslektaşı Selina Brace, kafatasının iç kulak kemiğine 2 milimetre delik açarak DNA verilerini kemik tozundan çıkardı.

Kafatasını taradılar ve nesli tükenmiş memelilerin ve insanların hayatlarını yeniden canlandıran “paleo sanatçılar” Alfons ve Adrie Kennis tarafından üç boyutlu bir model üretildi.

Cheddar Adam’ın yirmili yaşlarında öldüğü ve görece iyi beslenme düzenine sahip olduğu düşünülüyor. Cheddar Adamı, İngiltere’de neredeyse hiç kimse yokken yaşıyordu.

Daha önce burada yaşamış olan nüfus, Cheddar Adamı İngiltere’ye gelmeden çok önce yerleşmiş olmasına rağmen kendisinden önce ortadan kaybolmuştu. Yani günümüzde Cheddar Adamı, adada sürekli yerleşime başlandığı zamanı temsil ediyor.

Cheddar Adamı genetik olarak, “batılı avcı toplayıcılar” olarak bilinen bir grup insana aitti. Bu grup, İspanya, Macaristan ve Lüksemburg’tan Mezolitik dönem bireylerinden oluşuyordu.

Cheddar Adamı’nın ataları Buz çağında Ortadoğu’dan Avrupa’ya göçmüştü. Günümüzde Britanyalı insanların %10’u bu gruptan geliyor.

Alfons, “İnsanlar kendilerini hangi ülkeden olduklarına göre tanımlarlar ve atalarının da onlarla aynı olduklarını varsayarlar. Ve sonra yeni araştırma, aniden farklı bir genetik incelemeyle tamamen farklı insanlar olduğumuzu gösteriyor.”

Bulgular, insanların deri renklerinin, genel olarak inanılandan çok daha fazla değiştiğine dair kanıtları destekliyor.

2017’de yapılan bir araştırma, türlerin evrimleşmesinden çok önce, cilt tonunun en az 900.000 yılda değiştiğini ortaya koydu.

Soluk cilt ile ilişkili genetik varyasyonlar bu dönemin başlarında ortaya çıktı ve en koyu cilt tonlarıyla ilişkili bazı varyantlar çok daha yakın bir tarihte gelişti.

Erman Ertuğrul - http://arkeofili.com (New Scientist. 7 Şubat 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar