Çayönü’nde arkeolojik kazılara devam ediliyor

Çayönü’nde arkeolojik kazılara devam ediliyor

Çayönü'nde Ergani'de güvenlik gerekçesiyle 24 yıllık aranın ardından geçen yıl başlanan arkeolojik kazılara bu yıl da devam edildi

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde güvenlik gerekçesiyle 24 yıllık aranın ardından geçen yıl kazıların başlandığı Çayönü'ndeki arkeolojik kazılara, bu yıl da devam edildi.

Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, kazı çalışmaları için Diyarbakır'a gelen Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Erim Özdoğan ve ekibini kazıların yapıldığı ilçeye bağlı Sesverenpınar köyüne bağlı Çayönü'nde ziyaret etti. Çalışmaları yerinde inceleyen Gürbüz, Özdoğan'dan bilgi aldı.

Özdoğan, yaptığı açıklamada, ilk kez Halet Çambel başkanlığında 1964’te başlayan Çayönü'ndeki kazı çalışmalarına öğrenci olduğu 1978 yılında katıldığını belirtti.

Kazıların 1991 yılı sonuna kadar belirli aralıklarla yürüttüklerini ifade eden Özdoğan, o süreçte yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle kazılara ara verildiğini anımsatarak, geçen yıl kazılara kaldıkları yerden başladıklarını aktardı.

Bu yıl da çıkartılan ödenek ile 12 kişilik ekiple çalışmalarına kaldıkları yerden devam ettiklerini belirten Özdoğan, "Tarihi gün yüzüne çıkartmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Şimdiye kadar kazdığımız değişik tabakaları mümkün olduğu kadar özgün halini koruyarak çalışmalarımızı titizlikte yürütüyoruz" dedi.

Özdoğan, çalışmalar için Kaymakam Gürbüz'den destek istediklerini belirtti.

Kaymakam Gürbüz de çalışmalara destek sunacaklarını ifade etti. Gürbüz, "Bu projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Yürütülecek çalışmalar ilçemiz için önemli bir değerdir. Bize düşen de tarihimizin gün yüzüne çıkması için yürütülecek çalışmalara destek vermek. Proje ile ilçemizin turizm hayatına ciddi bir katkı sağlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekrem Senvar - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar